RSS Feed

A felhőkarcolás biztonsága

Csontos Tibor - 2020. 01. 28. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A felhőkarcolás biztonsága

A világ legmagasabb városának címkéjét is megkapta már Dubai, az Egyesült Arab Emirátusok megapolisza, az ötvenezres halásztelepülésből hárommillióssá duzzadt sivatagi csoda, ez a sivatagra épült Manhattan. Ahol hihetetlen tempóban nőnek ki a homokból a fényűző, a legváltozatosabb formákra tervezett felhőkarcolók, üvegtornyok egymástól olykor alig néhány méter távolságra. Arrafelé skycarpersnek, az eget kapirgálóknak hívják a felhőkarcolók építőit, akiknek a biztonsága a legfontosabb.

A világ egyik legbiztonságosabbnak tartott városában feltűnő, hogy milyen sokféle módon, olykor a legegyszerűbbnek tűnő megoldásokkal járulnak hozzá sok más mellett a közlekedés balesetmentességéhez. Elképzelhetetlen, hogy villamos személygépkocsival ütközzön vagy gyalogost gázoljon, ilyen még véletlenül sem fordulhat elő, miként metróbaleset sem. A felszínen, majdhogynem magasvasútként futó dubai metró állomásainak peronján üvegfal választja el az utast a sínektől, mely üvegfalba épített ajtók egyszerre nyílnak ki  és záródnak a beérkező metró ajtajaival. A jövő városában  különösen a megaépítkezések biztonságára figyelnek, az ottani munkavédelmi szabályok, előírások szigorú betartásával és betartatásával. Ez utóbbi majdhogynem ugyanolyan látnivalókat kínál, mint egy-egy felhőkarcoló. Márpedig itt bőven akad felhőkarcoló, köztük két összetett tenyérre emlékeztető, vagy az iszlám kultúrára jellemző körkörös és háromszög formákat idéző is.

S persze itt van az éppen tíz éve átadott  Burj Khalifa (Kalifa-torony), a maga 828 méteres magasságával, százhatvan emeletével. A hetvenhatodikon például uszoda van, a turisták - akiknek célszerű előre bejelentkezni - borsos áron a százhuszonnegyedikre mehetnek fel, s mi tagadás, szédítő érzés körbenézni és a legnagyobb elismeréssel azokra a mérnökökre, munkásokra gondolni, akik ezen az égbe hatoló toronytűn dolgoztak hat éven keresztül. A földről szemlélve tanulságos is megfigyelni, mi mindent megtesznek azért, hogy például az építkezéseken dolgozó munkások a legnagyobb biztonságban tegyék a dolgukat az olykor két-háromszáz méteres épületek felhúzása közben. Az építkezések helyszínét szinte kitapétázzák különböző, a biztonság elsőbbségét hangsúlyozó, a biztonságos munkavégzésre figyelmeztető táblákkal. 

"Ügyelj arra, hogy minden napot biztonságban dolgozz végig!" "A biztonság veled kezdődik!" "A biztonság mindenkinek a felelőssége!" "A biztonság a balesetmegelőzés kezdete!" "A biztonság életminőség is!" "Légy a biztonság hőse!" "Törekedj a balesetek megelőzésére!" "A biztonság nélkül végzett munka az állásod halálos végét jelenti!" " A munka legfontosabb tartópillére a biztonság!"

Íme, egyetlen felhőkarcoló építésének jelzőtáblái, figyelmeztető feliratai. Bármerre is fordul az építőmunkás, a tekintete bizonyosan belebotlik valamelyikbe. S akkor még nem is említettük a legkorszerűbb munkavédelmi eszközöket, berendezéseket, amelyek körbe veszik őket. A jórészt indiai és pakisztáni vendégmunkások - akik persze olcsó munkaerőt is jelentenek - nem csupán az állásukkal játszanak, ha nem veszik komolyan a biztonsági előírásokat és nem viselnek biztonsági felszereléseket, de az életükkel is. Mindemellett irigylésre méltó az a fegyelmezett tempó, mellyel a munkájukat végzik. Erre mondta egy angol építőmérnök, hogy Dubaiban hamarabb felépül egy felhőkarcoló, mint nála otthon egy sufni... 

Fotó: whitecase.com
Lap tetejére