RSS Feed

Klíma kínok

Mogyorósi Géza - 2020. 01. 16. 8:00:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Klíma kínok

Vajon a (lassan 8 milliárd) Homo Sapiens közül hányan fogadták meg Szilveszterkor, hogy 2020-ban környezetkímélőbb életmódra térnek át? Greta Thunberg vészharang kongatását sokan kiröhögik: divat a nagyvárosi dzsip, az utcán hörpölt – eldobható? műanyag poharas – forró és hideg lötty, míg a háztartási szemetet az EU-ban sem szortírozzuk rendesen!

Szeretem, amikor egy újságíró komolyan veszi, hogy „a téma az utcán hever!”. Hiszen tényleg így van. Berlinben látom, hogy az éttermük előtt cigiző pincérek, szakácsok, vendégek, gyorsan elszívott mérgük csikjét a közeli fához pöccintik. Lazán. A német kukások e télen Frankfurtban panaszkodtak arra, hogy szó sincs környezettudatos átlag polgárokról. S ez, szemétség! Egy dokumentumfilmben végig követték a germán hulladék Lengyelországba tartó útját. Kiderült, hogy az NSZK keleti szomszédjánál tonnánként 200 euró helyett 75-ből megúszható a megsemmisítés.

Bravo! Mondanám, ha nem gyulladnának ki „véletlenül” és rendszeresen a nyugati szeméthegyek. Aztán széljárástól függően „szívunk” Berlinben, Hamburgban műanyag illatú levegőt. Ott, ahol a 90-es években rapid karriert befutó dr. Angela Merkel – immáron 15. éve kancellárnő – hajdan a szövetségi környezetvédelmi tárca felelőse volt a Kohl-kormányban... Hm. 

Furcsa, hogy nem csak az NSZK-ban, ahol élek, hanem az USA-ban, Itáliában és Görögországban vakációzva is azt tapasztaltam, hogy káosz van a hasznoshulladék bizniszben. Döbbenetes, amikor a magyar sajtó „kusza nyilvántartású állami kukaholding” -ról ír. Eddig azt hittem, hogy a drukker mentes stadionok, klotyópapír és nővérke hiányos kórházak büszke országában legalább szemét fronton rend és fegyelem van. De nem! 

Azért az bíztató, hogy nem csak (gyakori) spanyolországi üdüléseim során tünt fel az utcák és strandok tisztasága, hanem (ritka) balatoni nyaralásom alkalmával is, augusztusban, a déli parton. Zsuzsikánál lángosozva elégedetten állapítottam meg, hogy a magyar pultosoknak, szakácsoknak van hamutartójuk a büfé lépcsője mellett, s azt használják is. Sőt a turisták is rászoktathatók, hogy a kukába dobják kipukkadt, már felfújhatatlan óriás labdájukat, bágyadt krokodiljukat! Van remény!


Fotó: -a-
Lap tetejére