RSS Feed

Koncz & Kulka

Csontos Tibor - 2020. 01. 13. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Koncz & Kulka

Igaz, napokkal ezelőtt volt, de időtálló érzelmi és gondolati élményt jelentett. Talán még a következő éjféli köszöntőig, koccintásig is kitart. Két nagyon ismerős arc és kikezdhetetlenül őszinte, hiteles arc egy csupa szív szerző himnuszillatú dalának eléneklésével olyasmit hozott tető alá az év utolsó éjjelén, amiből hiánycikk lett ezen a tájékon. Az RTL Klub újévi köszöntőjével Koncz Zsuzsa és Kulka János lépett színre és két perc negyven másodpercben csodát tett. A színész a világ legegyszerűbb, mégis gondolatdús négy mondatával, és közös duettjükkel. Üzenetük átjött és meg is marad.

"Ne maradjunk némák! Beszéljünk egymással! Egymásért és a jövőért! Ne féljetek szeretni!" - ennyit mondott csupán Kulka János újévi köszöntőként.  Az a közkedvelt és remek színész Kulka János, akinek pompás színházi és filmszerepeire egyaránt emlékszünk, aki a szabad gondolkodás, a szabad kérdésfelvetés, a művészet szabadságának híveként közszereplést vállalva soha nem leplezte véleményét. Akiért a három évvel ezelőtti életmentő műtétje óta izgulunk, akinek azóta szurkolunk, hogy visszatérjen a színpadra. Jó és megnyugtató érzés volt látni e rossz hangulatú ország óévének utolsó perceiben azon a szilveszteri köszöntős miniszínpadon és hallgatni azt a négy mondatot, amelyben minden benne volt: a közelmúltunk, a jelenünk, általában a közérzetünk és a magán közérzetünk, napjaink társadalmának lelkülete. Négy felszólító mondat, melyek értelmét a visszájára fordítva -  Némák vagyunk. Nem beszélünk egymással. Félünk szeretni - megkapjuk mai viszonyaink érzelmi és gondolati foglalatát. 

S persze, Koncz Zsuzsa, aki soha nem követte a divatot, a dalok tartalmára, mondanivalójára koncentrált, gondolatokat, érzelmeket, lelkiállapotokat közvetített. Dalait hallgatva mindig tudtuk mit gondol a világról, mit tart fontosnak, mindig tudtuk, hogy minden dal az ő szabadsága, világértelmezése, világszemléletének a kifejeződése. Ha ma lenne duettlemeze, ez a Kulka Jánossal összehozott szilveszteri kettős bizonyára szerepelne rajta. Miként az is bizonyos, hogy egy mostani Koncz-féle duettlemez nem a Csodálatos világ címet kapná az albumkeresztségben, ahogyan az 1998-as duettlemeze. Melyen azzal a Bódi László Cipővel énekelte el együtt a címadó dalt - az azóta elhunyt kitűnő zeneszerző, a Republic énekesének szerzeményét -, aki a Koncz&Kulka által előadott Szeretni Valakit Valamiért című opust is írta. Az egyik legszebb, "legbódisabb" dalt. Melynek előadásakor a Republic-koncerteken a nézők eleinte öngyújtó-, később mobilfényekkel kísérték az együttest. 

Gyönyörű, felejthetetlen két és fél percet kaptunk az évet váltó pillanatokban Koncztól és Kulkától. Ahogyan az énekesnő a színész vállára hajtotta a fejét, ahogyan átölelték egymást, ahogyan a lelkük összeért. S ahogyan a mi lelkünk is összeért az övékével. Fotó: Rtl Klub
Lap tetejére