RSS Feed

Hová tűnt a söralátét?

Árpási Zoltán - 2020. 01. 14. 8:00:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hová tűnt a söralátét?

Durvul a helyzet! Az állam, pontosabban annak ilyen-olyan intézményei, mint a NAV vagy a KSH mindent tudni akarnak. Most éppen az apartman tulajdonosoktól. Eddig havonta kellett jelentést küldeniük a polgármesteri hivatalnak az idegenforgalmi adóról, és vele az összeget is. E mellett negyedévente átalányt fizettek (már akik az átalányfizetést választották) a NAV-nak, akár volt bevételük, akár nem.

Mostantól őket is utolérte a vendégregisztrációs rendszer. A polgármesteri hivatal természetesen továbbra is havonta kéri az idegenforgalmi adót és az erről szóló bevallást. Új elemként megjelent viszont a NAV-nak küldendő jelentés. Ezt havonta kell teljesíteni, és a dokumentumnak tartalmaznia kell a vendégnek kiállított számla sorszámát, típusát, a kedves vendég nevét, lakcímét és a számla összegét.
Egy másik jelentést is kér a NAV, pontosabban az adóhivatal ügyfélkapuján keresztül a szép nevű Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ. Ebben a naponta(!) továbbítandó dokumentumban fel kell tüntetni a foglalási számot (ha volt ilyen), a vendégek érkezésének és távozásának időpontját, az illetők nevét, születési helyét és idejét (napra pontosan), lakcímét és a fizetett összeget. Az átalányt választók egyébként az éves bevételtől függetlenül továbbra is átalányt fizetnek
A fenti jelentéseket – az idegenforgalmi adó kivételével – csak interneten, ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani. Akár van számítógépe az apartman tulajdonosnak, akár nincs, akár ért hozzá, akár nem. Nagy részüknek nincs, és nem értenek hozzá, mert egy-két szobát (apartmant) adnak ki, többre nem futotta nekik, s csupán fizetés vagy nyugdíj kiegészítésnek működtetik.
Mari néninek és Pista bácsinak nincs okos telefonja, sem laptopja, miből is lenne. Nem értik, miért molesztálják őket jelentésekkel és ügyfélkapuval. Feladják, nem csinálják tovább! Vagy csinálják, de feketén.
Közben nosztalgiáznak a régi szép időkön, amikor söralátétre elférő adóbevallást ígértek nekik.  

Fotó: -a-
Lap tetejére