RSS Feed

Jegesmedvék a vörös szőnyegen

Csontos Tibor - 2020. 01. 22. 8:00:43 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Jegesmedvék a vörös szőnyegen

Paul McCartney évekkel ezelőtt megelőzte korát. Nem lakott olyan szállodában, melyet állatbőrökkel ékesítettek és steaket kínáltak. Az állatvédő egykori Beatle ma klímavédő is lehetne. S klímavédők márpedig vannak. Hollywoodban is. Újrahasznosítják például a minapi Golden Globe-díjátadó ceremóniájának legfontosabb kellékét, a vörös szőnyeget. Jelezve, hogy az Oscar-előzetesnek is számító filmes versengés gáláján is meghúzták a klímavészcsengőt. Úgy tűnik fel, hogy - magyar politikus klasszikusokat idézve - cseppet sem zavarba ejtő az a tudásmennyiség, amellyel a szervezők rendelkeznek.

Igaz,  a Golden Globe-díjakról döntő újságíró-szervezet huszonöt filmes és televíziós kategóriája, például A legjobb film, A legjobb színész, A legjobb színésznő, A legjobb forgatókönyv mellett nem szerepelt A legkörnyezettudatosabb körülmények között készült film kategóriája és persze a svéd környezetvédő aktivista tinédzser, Greta Thunberg sem szólalt fel a gálának ötven éve helyet adó Beverly Hilton Hotelben. A szórakoztató show-nak is beillő díjátadó szervezői mindennek ellenére a klímaválságra való tekintettel nagy hangsúlyt fektettek a fenntarthatóságra: csak vegetáriánus menüt szolgáltak fel, vagyis szó nem volt arról, hogy csak növényevő állatokból készült ételeket kínáltak. Mindemellett nem használtak műanyag palackot és amit lehet, újrahasznosítanak a ceremónia kellékeiből,így például a sztárok bevonulására és végeláthatatlan fotózásának, meginterjúvolására szolgáló ikonikus Red Carpetet,a vörös szőnyeget is.

A tudósítások idézték a Joker című filmben nyújtott valóban zseniális alakításáért a legjobb férfi főszereplő díját elnyerő Joaquin Phoenixet, aki alaposan megdicsérte a csili-vili gálához talán kevésbé illő vegamenüt, egyúttal köszönetet mondva a szervezőknek azért, hogy „Felismerték a kapcsolatot az állattartás és az éghajlatváltozás között”. Mi több, rendkívül bátor döntésnek nevezte, hogy az este menüjét növényi alapon oldották meg. Olyan nagyon nem lehetett szokatlan számára a "növényi alapokra helyezett" gálaétkeztetés, hiszen a Jokerhez a rendező kívánságának megfelelően olyannyira le kellett fogynia, hogy szinte csontban és bőrben játszotta végig a filmet. Egyébként a hollywoodi filmszaklap, a Variety értesülése szerint a gálavegázásban állítólag neki is volt szerepe:  ő győzte meg a szervezőket arról, hogy hús- és tejmentes menüt biztosítsanak. A fehér asztalokat körül ülők többek között hideg céklaleves, gombás rizottó és vegán snackek közül válogathattak. (Majd hazamenve vagy egy útközbeni étterembe betérve talán) jól belak(hat)tak.)

Joaquin Phoenix a témával kapcsolatban a statisztikákra utalva azt is megemlítette, hogy a húsfogyasztás az egyik legkárosabb környezetszennyezés „Állati eredetű termékeket fogyasztani már nem személyes döntés kérdése, mert világszerte drasztikus következményei vannak” – fogalmazott a díjnyertes filmsztár, arra utalva, hogy például a szarvasmarhatartás révén óriási mennyiségben kerülnek a légtérbe üvegházhatású gázok. Legyünk azonban igazságosak: annyi, mint a rizstermesztéssel. Még ha csupán a vegán menü és a Red Carpit-project révén is, de az álomgyár bejelentette igényét a klímavészhelyzetre. Egyelőre még nem születtek hollywoodi katasztrófafilmek arról, hogy az egyik alaszkai kutyaszánhúzó verseny hó nélkül indult el, hogy hamarosan jégmentes lehet az Északi-sark, hogy zsugorodnak az Antarktisz gleccserei és a jegesmedvék életterüket veszítve lassan olyan soványak lesznek, mint Phoenix a Jokerben. Kezdetnek persze jó ez e gálavega, a következő lépés pedig az lehetne, hogy a hollywoodi akciófilmekben elektromos autókat törnek-zúznak halomra. 

Egyébként pedig felkészül a februári Berlinale és a májusi Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. Ja és talán lesz Magyar Filmszemle is. 

Fotó: travelo.hu
Lap tetejére