RSS Feed

Mecséri-per 1958

mix - 2018. 10. 18. 8:54:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Közép-Európai Club Pannonia (KEP) legutóbbi Törzsasztal Fórumán "Mecséri János ezredes és 51 katonájának hadbírósági pere 1958" című könyvet muatta be a szerző, dr. Marossy Endre. A telt ház előtt, az MTA könyvtárában megrendezett fórum levezető elnöke dr. Czeglédi József, a KEP elnöke, 56-os Dialógus Bizottsága elnöke volt.

 Marossy Endre hadtörténész másfél évtizede kutatja az 1956-os forradalom és szabadságharc pesterzsébeti hadtörténetét. Többször feldolgozott témája a Jutadomb, ahol november 4-én a Magyar Honvédség zárt alakulatai a kerületi nemzetőrökkel együtt az egyetlen győzelmet aratták a Forgószél hadműveletben a szovjet csapatok és velük harcoló volt ÁVH-sok ellen.   Az esztergomi 7. gépesített hadosztályt hadtörténelmünkben egyedülálló megtorlás sújtotta. Habár a harcokban csak az 51. légvédelmi tüzérosztály fele, kevesebb, mint száz fő vett részt, a megtorlás az egész hadosztályra zúdult, azt felszámolták, hivatásos állományát és sorkatonáit más alakulatokhoz vezényelték. Parancsnoki épületébe szovjet alakulat települt. A hadosztálynak még az emlékét is kitörölték.  A jutadombi győzelemben érintetteket, Mecséri János ezredes, hadosztályparancsnokot és 51 bajtársát hadbíróság elé állították. Végül 11 jogerős halálos ítéletet hoztak. Egy honvéd elmenekült az országból, ellene távollétében ítélkeztek. Az Elnöki Tanács kegyelemből három sorkatona halálbüntetését életfogytiglani börtönre enyhítette, a többi hét halálos ítéletet végrehajtották. A jutadombi győzelmet kivívó körletparancsnok, Kliebert László százados a nyomozati cselekményeket észlelve, önként idézte elő halálát.  Öt főt felmentettek, 39 tisztet és katonát börtönbüntetésre ítéltek, hárman 12 évnél többet töltöttek börtönben. (A Mecséri-per 11 halálra ítélt utolsó élő tagja, aki csak 1970. március 25-én szabadult a börtönből: Puchert János ny. őrnagy a KEP Szenátora és 56-os Dialógus Bizottsága társelnöke betegágyából üdvözölte -Czeglédi József közvetítésével- az akadémiai rendezvény résztvevőit.)         
   A könyv középpontjában a nyomozati eljárás és a per levéltári dokumentumok ezreire alapozott története áll, de feltárja a hadosztályra zúduló teljes megtorlást is. A történeti részt 66 életrajz követi. Nem csupán az esztergomi hadosztály tisztjeiről, katonáiról, hanem a megtorló gépezet kiszolgálóiról is: vizsgáló (volt ÁVH-s) tisztek, ügyészek, hadbírók, pályafutásáról. 
Dr. Marossy Endre hadtörténész előadását valamint dr. Kahler Frigyes egyetemi docens, a KEP szenátora felkért hozzászólását követően a résztvevők számos kérdést tettek fel..
 


Lap tetejére