RSS Feed

Zeneközelben a Kárpátia Étteremben

Csontos Tibor - 2018. 06. 06. 13:00:51 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Zeneközelben a Kárpátia Étteremben

Rendhagyó könyves esemény helyszíne volt a belvárosi Kárpátia Étterem, ahol bemutatták Juhász Előd (képünkön) Zeneközelben - beszélgetések egy rádióműsor jeles vendégeivel című legújabb interjúkötetét. A jeles vendégek némelyike el is jött a könyvheti újdonság premierjére, köztük Temesi Ferenc író, Surányi András filmrendező.

A könyvbemutató rendhagyó helyszínének rendhagyó háttere a szerzőt, Juhász Elődöt és a Kárpátia Étterem és Söröző tulajdonosának, Niklai Ákosnak a negyven éves barátsága. Juhász Előd ugyanis annak idején gyakran a Niklai Ákos által vezetett szállodákban készítette televíziós műsorait, amilyen a népszerű Zenebutik is volt. A Zeneközelben című, új interjúkötete is egyfajta zenebutik, hiszen valamennyi beszélgetőpartnerét a zenéről, zenészekről, zeneszerzőkről faggatja. E beszélgetések a Katolikus Rádió Zeneközelben című műsorában hangzottak el, ezeknek az adásainak az interjút gyűjtötte újabb kötetbe Juhász Előd, akivel - miként Illés Andrea a Scolar Kiadó képviseletében elmondta - másfél éve dolgoznak együtt és amely összedolgozás eddig három kötetet eredményezett.

A kötetbe foglalt tizenhat interjú alanyai között van például Fáy Miklós kritikus, Kabdebó Lóránt irodalomtörténész, Karafiáth Orsolya író, költő, Káel Csaba, a Művészetek Palotájának igazgatója, Sárközi Mátyás író, Surányi Ferenc filmrendező, Lovász Irén népdalénekes,Temesi Ferenc író. Miként erre a könyve előszavában Juhász Előd utal is. Nem véletlen, hogy ezekben a beszélgetésekben előjöttek a Kocsis Zoltánnal kapcsolatos emlékek is, mely emlékek a könyvbemutatón is szóba kerültek. Surányi András filmrendezőt gyerekkori barátság fűzte Kocsis Zoltánhoz, ez is szerepet játszott abban, hogy 2016 nyarán, néhány hónappal a halála előtt dokumentumfilmet forgathatott a zongoraművészről, karmesterről, zeneszerzőről. " Zsigerekig ható beszélgetéseink voltak a filmben, melynek nyers változatát még láthatta" - emlékezett közös munkájukra Surányi András, aki a könyvben részletesen beszél a portréfilm elkészítések történetéről, körülményeiről.  

Eljött a könyvbemutatóra Temes Ferenc is, aki a hat éve megjelent Bartók című könyvéből olvasott fel és ott volt Lovászi Irén, ő gyönyörű népdallal köszöntötte a könyv  megjelenését, a szerzőt és a közönséget. 

Fotó: hatvaniprogramok.hu
Lap tetejére