RSS Feed

A monarchiától az unióig

mix - 2018. 05. 22. 13:35:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) az MTA Könyvtárának Konferenciatermében tartott Társadalmi Párbeszéd Fórumot, "Közép-Európa a Monarchia szétesésétől az Európai Unió keleti kibővítéséig és az új kihívásokig" címmel május 17-én. Ez a fórum immár évek óta hagyományosan a Magyar Világtalálkozó hivatalosan is kiemelt eseménye.

A KEP idén tizenegyedik alkalommal volt szervezője a Társadalmi Párbeszéd Fórumnak, melyet 2008 óta évente rendez meg. Meggyőződésük, hogy ez a fajta dialógus alkalmas módszerként szolgálja a békés társadalmi együttműködést, a baráti kapcsolatok létrejöttét. 

A történelmi időszak átfogó értékelése a közép-európai együttműködés tükrében – ezt mutatta be a bevezető előadás, melyet Prof. Marinovich Endre, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgató-helyettese tárt a 100 fős hallgatóság elé „Integráció és dezintegráció 1918-2018” címmel. Kiemelte a legújabb kor, a rendszerváltások időszaka dezintegrációs és integrációs mozgásait, a nagy tömbök felbomlását és az európai integráció szakaszait és momentumait.

Magyarország és Ausztria ipari fejlődése a két világháború közötti időszakban – erről szólt Dr. Domonkos Endre, a BGE tanszék vezetőjének előadása. Kitért az ipari szerkezet átstrukturálódására Magyarországot és Ausztriát összevetve, a megváltozott világgazdasági körülményekhez való igazodás nehézségeire és ezzel összefüggésben a megkésett iparosodásra Közép- és Kelet-Európa térségében.

A BREXIT történelmi előzményeiről, szerepéről és kihatásáról, elsősorban Ausztria viszonylatában Radda István, az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala elnöke, a KEP-et Ausztriában képviselő bécsi partnerszervezet, a Club Pannonia elnökségi tagja úgy vélekedett, hogy ez óriási probléma a britek és az EU számára is

Az EU keleti bővítéséről Dr. Fazakas Szabolcs volt miniszter, egyetemi tanár beszélt, miszerint Magyarország békében fejlődhetett majdnem 70 éve, amióta az összefogás Schumann-i gondolata megszületett. S Európa jövője csak úgy megalapozott, ha a nyugat-balkáni önállósult országok is taggá válnak.

A megújuló monetáris politikáról, az új szemléletről a globális világban Magyarországról címmel Prof. Dr. Báger Gusztáv, az MNB Monetáris Tanácsának tagja a pénzügyi helyzetről, a kihívások kezeléséről beszélt. Örömtelinek nevezte a kis- és középvállalatok növekedését, hitelképességét. 

A tudománypolitika néhány aktuális kérdéséről tartott előadást Prof. Kroó Norbert akadémikus. A tudománypolitika és Európa jövője, kooperáció és innováció, az innováció és a tudomány növekvő szerepe, a gazdasággal egyre szorosabb kapcsolata, a kreativitás - ezek a 21. század gyorsan változó világának jellemzői. A vállalkozások fő hajtóerői: globális verseny, kooperáció és hálózatosodás. A professzor Európa legnagyobb kincsének az együttműködést nevezte meg.

A migráció aktuális problémái és közép-európai vitái témájában Dr. Gallai Sándor, a Migrációkutató Intézet tudományos igazgatója kifejtette, hogy Európában kritizálják azokat, akik szembehelyezkednek az EU politikájával. A V4 ezt sikerrel megtöri: az emberi-jogi vonulat mellett érvényesül a biztonságpolitika szempontja.

Az Európai integráció néhány új kihívását elemezte Dr. Schöpflin György Európai Parlament magyar képviselő. Egyes pártok, csoportok úgy vélekednek, hogy az értékek fontosabban, mások szerint a közmegegyezés a demokrácia lényege. Az integrálás, mint folyamat, eleve jó.  Közép-Európa felzárkózása még nem történt meg.

Az előadásokat követően több kérdést is feltett a hallgatóság. Érdeklődtek,  minek tudható be a nagy különbség Ausztria és Magyarország között; az EU tudja-e, miként ítéli meg Európa a migráns-kérdésben hangoztatott érveinket, a kisebbségekkel kapcsolatban lesz-e döntés. A jelenlévő előadók a lehetőség szerint minden kérdésre választ adtak.
Lap tetejére