RSS Feed

Merre tart az Európai Unió?

D.L. - 2018. 03. 07. 12:27:40 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Merre tart az Európai Unió?

Dr. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője volt a vendége kedden a Közép-Európai Club Pannónia (KEP) Törzsasztal Fórumának. A Fidesz frakcióvezetője 30 perces előadásában elsősorban Magyarország helyzetéről beszélt az Európai Unióban, s a több sebességes Európáról, majd kérdésekre válaszolt. Az est moderátora, Dr. Czeglédi József, a KEP elnöke.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a maastrichti kritériumok nem svédasztal gyanánt szolgálnak, vagyis nem válogathat kedvére egyetlen tagország sem. Jelenleg Németország, Ausztria, valamint a kelet-európai országok azok, amelyek betartják  az uniós kötelezettségeket, s így a választóvonal nem Észak és Dél között van. 
A 2004-es csatlakozás utána kelet-európai országok nagy reményekkel indultak, de a különbségek lényegesen nem csökkentek, bár a felzárkózás folyamatos, s ez okozott némi csalódást. Mindeközben  volt egy gazdasági válság, amire a különböző fejlettségű országok máshogy reagáltak. Magyarországnak az európai uniós és az IMF hitelek segítettek, hogy ne menjen csődbe.
A frakcióvezető kérdésekre válaszolva, elmondta, hogy az uniós csatlakozás ma is sikerként könyvelhető el,s a pályázati források lehívásában Magyarország jól áll, ellenben például az uniós tisztségviselők számában, a brüsszeli bürokráciában nem vagyunk megfelelően képviseltetve, s ez nem erősíti Magyarország lobbi képességét. A bevándorlás-ügyben egyelőre nincs európai megoldás, a külső határvédelem sem működik elég jól, s ez különösen igaz a tengeri határokra. Európa országai ma nem ugyanazt gondolják a keresztény gyökerekről, a házasságról, családról és integrációról, s ez többek között magyarázható a kelet-európai országok múltjával, amely a szovjet megszállás miatt egészen máshogy alakult, mint az egykori gyarmattartó országoké. Az Európai Unió létét viszont nem lehet megkérdőjelezni, hiszen csak az egységes Európa lehet versenyképes az USA-val és Kínával szemben. Európa ugyanakkor ma is több sebességes, hiszen nem minden tagország tagja a schengeni zónának, ahogy az eurózónához tartozó országoknak is olykor más az érdeke.

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére