RSS Feed

A pajzsmirigy rendellenesség ezer arca

Petre Anett - 2008. 08. 18. 13:56:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A pajzsmirigy rendellenesség ezer arca

A légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigy működése az egész szervezetre kihat. Rendellenes működéséhez párosulhat hízás csökkent étkezés ellenére, libidó csökkenés, meddőség, túlzott fáradékonyság is.

A működési zavar okairól, a tünetekről, a kezelések lehetőségeiről valamint a javasolt élelmiszerek köréről Balázs Csaba endokrinológus szakértőt kérdeztem.

Az belső-elválasztású mirigyek rendszere (vagyis az endokrin rendszer) és az immunrendszer egymással szoros kölcsönhatásban működik. Az endokrin rendszer által termelt szabályozó anyagok és hormonok hatnak az immunrendszer működésére, ez utóbbi antitestjei pedig befolyásolják az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, a herék és petefészkek, a hasnyálmirigy, azaz az endokrin hormonokat termelő szervek működését. Az endokrin rendszer kóros működése az immunrendszer csökkent aktivitásához vezet. A védelmi rendszer megbetegedése pedig azt eredményezi, hogy a szervezet saját szerveit, például a pajzsmirigyet idegen anyagnak érzékeli, és támadást indít ellenük. Ilyenkor beszélünk autoimmun gyulladásokról.
A kóros állapotok háttérében gyakorta a különböző okokból kialakult stressz húzódik meg. A lelki vagy testi túlterhelés előbb fokozza a mellékvese - egyik stressz-szervünk - működését, majd kimerülését eredményezi, ez pedig autoimmun betegségekhez vezethet.


Mi a pajzsmirigy szerepe?

A pajzsmirigy által jód és fehérje felhasználásával termelt hormonok (trijód-tironint (T3) és thyroxint (T4)) felelnek a szervezet anyagcsere-bioenergia folyamatainak megfelelő működésért, a fehérje-szintézisért, szabályozzák a testhőmérsékletünket, oxigénfogyasztásunkat, a magzat idegrendszeri fejlődését, csökkentik a koleszterinszintet, elősegítik a szervezet növekedését, felelősek a központi idegrendszer, a szív, a gyomor-bélrendszer és a bőr megfelelő működéséért, és nagymértékben meghatározzák lelkiállapotunkat is.

- E hormonok mennyiségét a pajzsmirigy az agyalapi mirigy pajzsmirigyserkentő hormonján (TSH) keresztül szabályozza. A legaktívabb hormon, amely a szövetek sejtmag energiai folyamatait erőteljesen stimulálja, a T3, ezt követi a szintén kardinális, előhormonként is nevezett T4 - pontosítja az ismerteket Balázs Csaba.

Ha alulműködik a pajzsmirigy

A pajzsmirigy alacsonyabb hormontermelésének oka lehet a pajzsmirigy megbetegedése, amelynek hátterében állhat gyulladás, a jód hiánya, pajzsmirigyműtét, röntgensugárzás vagy akár gyógyszerek is. Amikor a pajzsmirigyhormon szintje még csak kismértékben tér el a normálistól, a tünetek nem jellegzetesek. Enyhe fáradékonyságon és a koncentrációs képesség romlásán kívül más nem érzékelhető. Komolyabb esetben az anyagcsere lelassul, lassúbb lesz a mozgás, a beszéd, a gondolkodás, olyasféle közönyös lelkiállapot alakulhat ki, amely könnyen összetéveszthető a depresszióval. Aluszékonyság, hízás, szorulás, fázékonyság lesz jellemző a betegre, az arc felpuffad, a haj ritkává és szárazzá válik, gyakran hullani kezd, a libidó csökken. A bőr hideg, száraz, sápadt és durva. Ez esetben a testen kialakulhatnak ödémák, a körmök töredezetté válnak, és fájdalomérzet állandósulhat a kezekben. A pajzsmirigy alulműködése jól kezelhető hormonpótlással.
- Megelőzési célzattal a megfelelő jódfogyasztás hatékony fegyver. Ugyanakkor a már pajzsmirigybetegségben szenvedőknek a jód bevitele veszélyes lehet! - hívja fel a figyelmet a szakértő.

Mit egyenek?

- A pajzsmirigy alulműködésében szenvedőknek javallott a hal, haltermékek, a szárnyasok, a tojás fogyasztása. Terhesség, szoptatás idején megnő a jódszükséglet, a magzat fejlődéséhez alapvető a megfelelő jódellátottság. Gyermek- és serdülőkorban szintén megfelelő mennyiségű jód szükséges a normális fejlődéshez.

Azokban az országokban, ahol a gyermekek több halat fogyasztanak, jóval kevesebben szenvednek a pajzsmirigy működési zavarától. A pajzsmirigy alulműködésének egyik fontos ismérve, hogy magas koleszterinszinttel jár, ezért a tojásfogyasztásnál erre külön gondot kell fordítani - teszi hozzá.

Pajzsmirigy túlműködés

- A pajzsmirigy túlműködésekor több hormon termelődik, mint amennyire szükség lenne. Ennek oka lehet a túl sok jódbevitel, a pajzsmirigy jóindulatú, sok hormont termelő daganata, mérgezés, fertőzés, vagy az agyalapi mirigy túlzott TSH-termelése. Leggyakoribb formája, a főként hölgyeket érintő a Basedow-kór. Ez egy autoimmun betegség, és a pajzsmirigy megnagyobbodásával (golyva), valamint a hormonszint hirtelen megemelkedésével jár. A szem kidülledése, izmainak duzzadása és kettős látás kísérheti. A pajzsmirigy túlműködésének gyakori tünete a gyors mozgás, beszéd és gondolkodás, szapora pulzus, ingerlékenység, idegesség és álmatlanság, jó étvágy mellett fogyás, hasmenés, izzadás, csökkent melegtűrés, valamint a meleg, nedves bőr. A túl sok pajzsmirigyhormon nőknél cikluszavart okoz, férfiaknál csökkenti a spermaképződést, így meddőséghez vezethet. Ez esetben a TSH-receptor elleni antitest meghatározása szükséges, mivel ez az antitest felelős a betegség létrejöttéért.

Mit egyenek a betegek?

- Gátolja a pajzsmirigy túlzott működését a karalábé, a káposzta, a brokkoli illetve a karfiol fogyasztása. Klimax esetén, gyulladáscsökkentőként pedig a szója javasolt.

Fő ludas a szervetlen jód!

Balázs Csaba intelme szerint a szervetlen jódokkal kell vigyázni, azokkal, amelyek kontrasztanyagokkal kerülnek a szervezetbe. Ilyen például a betadine jódos fertőtlenítőszer vagy a cordarone tabletta szedése. Ez utóbbit veszélyes kamrai ritmuszavarok megelőzésére, egyéb ritmuszavarok kezelésére, megelőzésére és magas kockázatú betegségeknél (tünetekkel járó szívelégtelenség, kamrai funkciók csökkenése szívinfarktus után) a ritmuszavar okozta halálozás megelőzésére írnak fel. Ugyanilyen veszélyeket rejthet a gomba elleni oldatok használata, vagy hölgyek esetében a hüvelykúp alkalmazása is.

Veszélyeztető tényezők

- A pajzsmirigy működési zavarai serdülőkorban, a változókor és terhesség idején jellemzőbbek. Veszélyeztető tényező a stressz, a lelki traumák, az immunrendszer normális működését aláaknázó hajszolt vagy mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Pajzsmirigy-gyulladás és daganat

A krónikus autóimmun pajzsmirigy-gyulladás főleg a nőket érinti. Gyakran tünetmentes, de együtt járhat a pajzsmirigy átmeneti érzékenységével vagy megnagyobbodásával, esetleg hőemelkedéssel is. Következményeként tartós alulműködés is előfordulhat. Észlelésekor a pajzsmirigy vékonytű biopszia (szövettani vizsgálat) valamint a daganatot kizáró antitestek vizsgálata szükséges. A pajzsmirigy daganatai, amelyek egyrészt a fokozott működéssel járnak együtt, sok hormont termelnek ("meleg" göbök). Kimutatásukhoz a pajzsmirigy megtapintása és hormon-meghatározások mellett izotópos vizsgálat is szükséges. A túlműködés a hagyományos gátlószeres kezeléssel csak átmenetileg kezelhető, a készítmény elhagyása után a túlműködés ismét jelentkezik. A végleges gyógyulás izotópos terápiától, esetleg műtéttől várható. A rosszindulatú daganatok nem járnak túlzott hormontermeléssel, különböző méretű "hideg" göbök formájában jelentkeznek. A diagnosztizálásukhoz az úgynevezett tumormarkeres meghatározás és szövettani, citológiai vizsgálat szükséges. Kezelésük műtéttel és izotóppal lehetséges.

Milyen tünetek utalhatnak endokrin betegségre?

- Például a szíveredetű panaszok, itt megemlíteném, hogy a ritmuszavarok egyötödének hátterében pajzsmirigy-betegség áll. A koleszterin szint emelkedése, a csökkent étvágy mellett bekövetkező jelentős súlygyarapodás is utalhat a pajzsmirigy csökkent működésére. De tünetként megjelennek a pszichés eredetű zavarok is. Ugyanakkor a pajzsmirigy-betegségek gyakori okai a terméketlenségnek, a vetéléseknek, menstruációs zavaroknak.

- Az újszülött csecsemőknél automatikusan megtörténik a pajzsmirigy vizsgálata. Később főként ott, ahol anyai ágon szerepelhet terheltség, pubertáskorban érdemes megismételni a vizsgálatot - javasolja a szakértő. A pajzsmirigybetegségekhez gyakorta társulnak más tünetek és kórképek. Ilyenek:
- A szem betegségei. Gyakran allergiásnak gondolt szemtünetek hátterében a Basedow-Graves betegség áll.
- Az idegrendszer általános gyengeséggel járó betegsége ritkán kerül időben felismerésre, pedig idejében felismerve gyógyítható. Ennek a betegségnek egyik formája a szemen jelentkezik.
- Cukorbetegség: úgynevezett inzulinhiányos, 1. típusú diabetes mellitus
- A bőr festékhiányos betegségei
- Ismételt vetélés, terméketlenség

Mi szükséges a diagnózishoz?

- Vérvizsgálat a hormonok szintjének, az immunfolyamatok fennállásának bizonyítására, tumormarker méréséhez. A szokásos ultrahangvizsgálat indokolt lehet, de önmagába nem elégséges a diagnózis felállításához! Az esetek egy részében izotópos vizsgálat is szükséges, amely során a beteg vénás injekciót kap, és a pajzsmirigy-göbök állapotáról nyerhetünk információt. Az izotópvizsgálatok fájdalommentesek és a belső szervek elhelyezkedéséről, nagyságáról adnak képet. Az érfeltöltéses eljárás során az esetleges kóros képződmények azonosíthatók. A göbös betegségekben az úgynevezett vékonytű-biopszia válhat szükségessé, amely során a pajzsmirigyből leszívott mintát citológiai, szövettani értékeléshez használják fel.
Ritkán, de sor kerül más képalkotó eljárás alkalmazására, úgymint az elváltozás lokalizálására használt számítógépes rétegfelvétel (CT) és a mágneses rezonancia (MR).

Kezelés

A pajzsmirigy-rendellenesség kezelése a kiváltó ok függvénye. E szerint alkalmazható gyógyszeres kezelés, ami a pajzsmirigy működésének gátlását vagy a kiesett működés pótlását, az immunfolyamatok helyreállítását szolgálja. Sor kerülhet izotópos terápiára: ez a túlműködő és megnagyobbodott pajzsmirigy kezelését jelenti, és nagy előnye, hogy fájdalommentes, ismételhető és daganatos betegséget az alkalmazott dózisokban bizonyítottan nem vált ki. Végezetül pedig műtéti eljárásra is sor kerülhet, amire az esetek kis hányadában van szükség, és a rosszindulatú daganat gyanúja vagy hatalmas pajzsmirigy esetében alkalmazzák az orvosok.

A megelőzésről

Balázs Csaba szakértői javaslata szerint tartsuk karban immunrendszerünket, kerüljük a stresszt, táplálkozzunk helyesen, együnk változatosan, lehetőleg természetes alapú ételeket. Fontos, hogy figyeljünk a megfelelő jódfogyasztásra is. A napi jódszükséglet felnőttkorban 150 ug, terhesség, szoptatás és a szervezet túlterheltsége idején 180-200 ug. A jód természetes forrása a jódozott só, a tengeri só, a tengeri halak és a tenger gyümölcsei. Az anorganikus (szervetlen) jód bevitele a pajzsmirigy betegségeiben veszélyes, mert a betegség fellángolását okozhatja. Lényeges továbbá a megfelelő mennyiségű szelén bevitele (50-100 ug/nap).

Figyeljen rá!

A betegségek egy része öröklődik. Ha a családban pajzsmirigybetegség fordult elő, akkor erre hívjuk fel házi orvosunk figyelmét és vegyük igénybe a szakgondozókat!


Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére