RSS Feed

Forró kemencék

Regös István - 2017. 10. 28. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Forró kemencék

Sokkal könnyebb magyarázni, mint megérteni, miért kellettek évezredek ahhoz, hogy elfogadja az emberiség a nemek közötti teljes egyenjogúságot. Ha ez nem világos, akkor elmondom, aki hisz a törzsfejlődésben az tudja, hogy az állatvilágból kiemelkedve az emberi faj még alig-alig különbözött az állati élet szerveződésétől. Hiszen, miként az oroszlánfalkákban vagy az elefántcsordákban is, kifejezetten a fizikai erő döntötte el, hogy ki a vezér.

Az emberi társadalmak kezdetén és sok-sok évezreden túl is a férfi, mivel erősebb testalkattal rendelkezett és a szaporodás érdekében agresszívebb volt, ő lett a horda vezére. Megoszlottak a feladatok, a férfiak vadásztak, hozták az élelmet, a nők szülték és nevelték az utódokat és szolgálták a hímeket. Sokan még mai napig is azt hiszik, hogy ez így van rendjén. Így viselkednek hímsoviniszta módon. Nem akarják még mindig megemészteni, hogy bizony sok-sok ezer év telt el, és ebben a felállásban már semmi sem érvényes.

Tisztelet a nőknek

Tisztelet a nőknek. Ez olyan erkölcsi kategória, amit csak azok értenek meg, akiknek van erkölcsük. És nem abból áll az erkölcsük, hogy az erősebb kutya szaporodik, hanem abban, hogy nyilvánvalóan egy ember sokkal nehezebben neveli fel az utódot, mint egy emberpár. És már eldőlt minden, ha erre értelmes választ adunk. A nő nem eszköz, nem használati tárgy. A férfi nem uralkodó, nem fölöttes, nem hadúr. Az emberek arra szövetkeztek, hogy a társadalmukban mindenki, hangsúlyozom, mindenki, nemtől, fajtától, vallástól függetlenül egymást segítve – bár életvitelbeli különbségekkel, de – együtt élnek. Senki sem akarja, hogy bizonyos szerepeket felcseréljenek. A nők úgy viselkedjenek, mint a férfiak, a férfiak pedig úgy, mint a nők. És amikor elérkezünk a legkényesebb kérdéshez, a szexuális kapcsolatokhoz, akkor hirtelen tévelygőkké, bizonytalanokká válunk és rádöbbenünk, hogy ez nemcsak velünk van így, hanem egész társadalmakkal.


Minden megváltozott

Évszázaddal vagy évszázadokkal ezelőtt a nemiség nyilvános felemlegetése szinte tabutéma volt. Egy falusi gyerek tízszer többet tudott arról, hogyan készül a gyerek, mint az oly sokszor hangoztatott, „túlművelt” városiak. Ma pedig az internet otromba világában a névtelenségtől nyert bátorságok alapján ez a téma nemhogy tabu, hanem ünnepelt divat. A nemiszervekről úgy beszélnek, mintha azt kérdeznék, hány óra. A nők is nehezen küzdenek meg ezzel a szexuális szabadsággal, mert a társadalom teljesen belegabalyodott az igazságkeresésbe. Nincs olyan nő a serdüléstől kezdve az öregkorig, aki ne szeretne hódítani. És nincs olyan egészséges férfi, aki szintén ne szeretne hódítani. Így hát a csata, születésünktől kezdve, belénk van kódolva, milyen eszközökkel, hogyan kell tenni. Ha már reggel úgy öltözök fel, úgy sminkelek, hogy minél többen vegyenek észre, még akkor is, ha csak egyvalakiért teszem (és teljesen mindegy, hogy férfi vagyok vagy nő), már benne vagyok a harc közepében. Aztán meg kell küzdenem, hogy visszaverjem a számomra nem kívánt ragadozókat, hogy retorzió nélkül utasíthassam el a főnököm közeledését.


Szexelhetsz, de ne hatalmi alapon!

Elképesztő párbeszédeket olvasunk az interneten. A második szóban már benne van, hogy oké, meg! Két lány beszélget: „Lesz házibulosz?” „Nem tudom, de lesz-bosz és szofoklesz.” Aztán találd ki, hogy mit jelent! Az anyák féltik gyerekeiket a diszkók barlangjaitól. A napokban olvastam, hogy elegáns éjszakai bárban a látszólag originált üvegekből öntött italok kábítószert tartalmaztak. Az elkábított vendégeket kirabolták. Vannak területek, ahol természetesen vagy természetellenesen, más rendszerek uralkodnak, mint mondjuk egy hivatalnoki világban. A színház, a film, a festészet magában hordozza a tömény erotikát. Már a klasszikus, csodálatos festők modelljei is a kornak megfelelő típusú meztelen nők vagy meztelen férfiak voltak. Elég hamar azt is ki lehetett találni, hogy a művészek között kik voltak a homoszexuálisok, mert az ő festményeiken egy kicsit több szép fiú volt, mint lány. Szóval, dúl a világ, keresik a válaszokat. A színházi világban, ahol sok az erotika, olykor már a nyers szex kerül színpadra. Íratlanul több a lehetőség, sok a meztelenkedés, olykor oktalanul, így hát erősebbek az ingerek és durvábban érvényesül a hatalom. Minden a rendezőtől függ, a színész, mióta színház van, kiszolgáltatott. És most ember legyen a talpán, aki eldönti, hol a határ. Ha egy színész vagy egy színésznő nem kap szerepet a mindenható rendezőtől, akkor ők nem színészek, számukra nincs élettér. Így aztán, aki visszaél ezzel a hatalmával, könnyebben teheti. Aki pedig ilyen áron kapja a szerepet az nemcsak lehetőséghez jut, hanem súlyosan sérülhet is!


Könyörgöm, senkit se akasszunk fel!

Miként az utóbbi hetekben szinte az egész ország tapasztalta, hogy milyen hullámokat vert a zaklatási vihar, kitört a láz és ki tudja, kit - mit sodor el. De ha sürgősen nem találjuk meg az igazság kulcsát, zárva maradnak a művészet ajtajai. Reméljük, csitul a harc, mert a színész senki a rendező nélkül és a rendező is senki a színészek nélkül. Összetartoznak, mint héjában a mag. Úgy látom az első lépések megtörténtek, van remény! Szomorú lenne, ha a küzdőtéren halottak maradnának, pedig a színház a művészet eleven teste, és mint tudjuk, a háborúban hallgatnak a múzsák. A társadalom békét, nyugalmat és tisztességet vár el, de a társadalom belőlünk áll. Először mindenki nézzen körül saját háza táján! Mert nemcsak az a bűn - bár az a főbűn - ha valakit zaklatnak, de az is, ha valaki hamisan állít és terjeszt valótlanságot. Megalapozatlan vádakkal nem szabad embereket tönkretenni. De minden a zaklatás kategóriájába tartozó ügyet (valaki mondja már meg, hogy hol a határ!) alaposan ki kell vizsgálni és tényekkel, bizonyítékokkal alátámasztani! Maximális védelmet az áldozatoknak és tisztességes eljárást a védteleneknek! Vigyázat! A visszaélés is bűn! El kell érni, hogy előbb legyen az ítélet és csak ezután lobogjon a máglya!


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére