RSS Feed

A jóga hatásai

napidoktor.hu - 2020. 11. 14. 17:05:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A jóga hatásai

Egyre több tanulmány támassza alá a feltételezést, miszerint a jóga által nyújtott lelki kiegyensúlyozottság a testi egészségre is hatással van. Az emberek évezredek óta jógáznak, hogy fejlesszék erőnlétüket, önuralmukat és közérzetüket.

Bár a jóga az ősi indiai vallásból indul ki, és szigorúan megmaradt az alternatív gyógyászat keretei között, egyre több tudományos tény támasztja alá, hogy az általa nyújtott lelki kiegyensúlyozottság a testi egészségre is hatással van.
A szakemberek kimutatták, hogy a jóga segít elmulasztani a hátfájást, fejfájást, álmatlanságot, nyakfájást, javít a rossz emésztésen, szorongáson, depresszión, magas vérnyomáson és fogyókúra esetén is igen hatásos – számolt be róla Sat Bir Singh Khalsa, a Harvard Orvosi Egyetem tanársegédje, aki szerint az egészségügyi előnyök abból erednek, hogy a jóga összekapcsolja a testet a lélekkel. Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete álláspontja alapján a helyes jóga három összetevőből áll.
  • Az első az a számos, különféle testpóz, amit a résztvevő felvesz és kitart egészen a következő pozitúráig.
  • A második a helyes légzéstechnika elsajátítása, ami abban segíti, hogy jobban megismerjük saját testünket.
  • A harmadik pedig a meditáció és relaxáció, amely segít a résztvevőknek a lelki dolgokra összpontosítani.
Karen Sherman, a Washington Egyetem tanársegédje is fontosnak tartja, hogy a fenti három tényező mindegyike egyszerre érvényesüljön, mert csak akkor okoz hatásos változást az ember életében a jóga. A pozitúrák megtanulása erősíti a testet, ezáltal az illető képes lesz hosszú időn keresztül ülni és meditálni. A sok meditáció és relaxáció javít a közérzeten, a stressz csökkentésével pedig a jóga az immunrendszerre is jó hatással lesz.
Khalsa hangsúlyozta, hogy a jóga kifejezetten hasznos azoknak, akik rákkezelésen vesznek részt illetve túlsúllyal küzdenek. Arra Sherman és Khalsa egyaránt felhívja a figyelmet, hogy ha valaki elszánta magát, hogy jógával javít egészségi állapotán, mindenképpen vegye igénybe olyan szakember segítségét, aki ismeri a jóga alapjait.
Az a legbiztosabb, ha hagyományos jógastúdióba járunk el, ahol a testtartás mellett a légzésre és meditációra is nagy hangsúlyt fektetnek. Ha nem a megfelelő személytől tanulunk, akkor a jóga akár sérülésekkel is járhat, ahelyett, hogy a hasznunkra válna.

Forrás: Napidoktor.hu

Fotó: -a-
Lap tetejére