RSS Feed

Holokauszt monodráma a Fészekben

mixonline - 2017. 04. 25. 17:00:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Holokauszt monodráma a Fészekben

Kislány a pokolban címmel április 26-án este 18 órától a Fészek Klubban kerül színre az a holokauszt monodráma, melyet a Kazán István Kamaraszínház mutat be Kriszt László érzékeny rendezésében. A címszereplő Dombrádi Alina (képünkön), aki pályája eddigi legnagyobb kihívásának tartja ezt az ötvenöt perces, pokolbéli utazást.

Kriszt László Sárdi Mária azonos című visszaemlékezéséből készített színpadi változatot, A Kislány a pokolban az 1943. október 17. és az 1945. június 27. közötti időszakot idéz, annak a naplónak a bejegyzéseit, amelyet Sárdi Mária a tizennegyedik születésnapján kezdett írni, s melynek legdrámaibb fejezetei a Bergen-Belseni koncentrációs táborban eltöltött hónapok történéseit örökítik meg. A kis Sárdi Máriát, édesanyját és nagymamáját 1944 decemberében, az utolsó magyarországi transzporttal, a Józsefvárosi pályaudvarról indították a németországi lágerbe, ahol a szeme láttára vesztette el két hozzátartozóját. 

A szerzőnek, aki túlélte a lágerpoklot, ötven év kellett ahhoz, hogy feldolgozza a történteket és folytassa a félbeszakadt naplót, melynek sorait ebben a holokauszt monodrámában ezúttal Dombrádi Alina tolmácsolásában hallhatjuk újra. A színésznő különböző színitanodák elvégzése után került a Kazán István Kamaraszínházba, ahol éppen ez volt az első darab, amit láthatott, a produkciót ugyanis - nem véletlenül - már évek óta műsoron tartja a színház. Saját bevallása szerint már akkor elképzelte magát e monodráma szerepében, melynek talán legnehezebb eleme annak érzékeltetése, hogyan válik néhány hónap alatt, akarata ellenére a halálgyárban egy tizenöt éves kislány felnőtté.Fotó: youtube.com
Lap tetejére