RSS Feed

Balogh és az alapítvány

Regös István - 2017. 01. 06. 8:00:01 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Balogh és az alapítvány

Ritka haragot vált ki belőlem egy idétlen adoma, amit állítólag minden újságíróiskola első óráján tanítanak: az nem hír, ha a kutya megharapja a postást, de az igen, ha a postás harapja meg a kutyát. Ez az ezeréves szakállas mese úgy hülyeség, ahogy van. Mert azt akarja mondani, hogy minden, ami rossz, az hír, és semmi, ami jó. Kéretik egyetérteni velem!

Mert igenis számomra hír, ha egy magyar író Nobel-díjat kap és nemcsak az, ha hasra esik a lépcsőn, miközben átveszi az oklevelet. Nekem hír, ha látok egy mosolygós gyereket, aki életében először kap karácsonyi ajándékot. És nemcsak az a hír, hogy ha hosszú sorokban állnak egy tál meleg ételért, mondjuk, a Blaha Lujza téren. Ezért volt számomra az év egyik legszebb és legjelentősebb híre, hogy egy tizennégy éves üde, bájos, angyali kislány, Polgár Petra győzedelmeskedett, remélem végleg, egy rákos daganat ellen folyó harcban.

Polgár Petra

Ne add fel!

Ugye, milyen egyszerű így leírva látni? Tegyük a szívünkre a kezünket! Ugye, elhomályosodott a tekintetünk az örömtől, hogy megtudtuk, igenis léteznek még emberek által irányított csodák! Petra, akinél rákos daganatot diagnosztizáltak és nem vállalták Magyarországon az eltávolításának még a kísérletét sem, nem adta fel. Az ő édesanyja, mint a sárkányos lovagok, addig harcolt és kutatott, amíg a romániai Brassóban rábukkant egy magánklinikára (Clinicile Icco Ortopedie-Brassow), ahol a magyar kórházaktól eltérően vállalták a műtétet. Idehaza honi onkológus sebészek és ortopéd sebészek szerint Petra daganatát nem lehetett volna eltávolítani, kizárólag csak amputációval. Na, ez az, amibe nem törődött bele a család, most már azt mondhatom: „Hála Istennek!”. Anyukája, Polgárné Prohászka Erika megkereste a brassói klinika igazgatóját, professzor dr. Bálint Andor ortopéd sebész igazgató főorvost, aki még azt is vállalta, hogy nem kérnek egy fillért sem az orvosi team munkájáért, csak a klinikát érintő dologi költségek megtérítését. Azt már leírni sem merem, hogy Magyarországon mennyibe kerülne egy ilyen műtét önköltségi alapon, ha nem finanszírozná az OEP. 

prof. dr. Bálint Andor ortopéd sebész igazgató főorvos,
a brassói klinika igazgatója

Azok nevében is köszönjük, akik nem ismerik a köszönöm szót!

Erika felkereste Balogh Istvánt, a Gyermekrák Alapítvány elnökét és természetesen könnyes szemmel elmesélte, hogy saját erőből egyszerűen képtelenek lennének előteremteni a pénzt, hiszen kislányuk, Petra eddigi kezeltetése is felemésztette már minden tartalékukat. És itt jönnek azok a bizonyos csodák! Balogh elnök azonnal megtalálta a segítség módját, minden tekintetben segített, mert, ahogyan mondta, ezért él, ez a dolguk. A műtét sikerült, miként mondani szokták, a kislány két lábbal áll a földön, csillog a szeme és könnyes, de most az örömtől. Amikor erről faggattam Balogh István elnököt, csak azt mondta szinte visszakézből, mit csodálkozom én ezen, hiszen a Gyermekrák Alapítvány húsz éves fennállása óta négy milliárd forinttal támogatta a kórházakat, az orvosokat és természetesen, elsősorban a rászoruló beteg gyerekeket, mielőbbi gyógyulásukért. Petra már boldogan díszítette a karácsonyfát, bontogatta az ajándékokat, de a legnagyobb boldogságot az okozta, amit nem lehet becsomagolni, a szinte tapintható szeretetet. 

Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány elnöke


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére