RSS Feed

Hitler trükkje - 1933

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2015. 05. 01. 8:33:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hitler trükkje - 1933

Hosszú hétvégére készül az öreg kontinens számos állama. Az EU legnépesebb tagországa is. A német történészek arra emlékeztetnek így tavasszal, hogy korábban véres összecsapások dúltak Berlinben és másutt a rendőrök meg a május 1-i tüntetők között. Aztán 1933-tól - a frissen hatalomra került náci vezér - Adolf Hitler (1889-1945) hivatalos szabadnappá tette a munkások ünnepét.

Idén péntekre esik május 1. De ki emlékszik már arra 2015-ben, hogy mikortól volt ez szabadnap a foglalkoztatottak számára, például Európa szívében? A „Nemzeti Munka Napja” („Tag der nationalen Arbeit”) 1933 óta hivatalos ünnep Németországban. Noha sokáig a baloldal fontos dátuma volt május elseje, a náci diktátor ezt a tömegdemonstrációra alkalmat teremtő „piros betűs” napot is einstandolta. Hogy aztán keményen fellépjen a kommunisták, szocdemek, meg a szakszervezetek ellen.
Az SA és az SS csapatok 1933 május 2-től rengeteg szervezett dolgozót, funkcionáriust vettek őrizetbe. Létrejött a Német Munkás Front (DAF): ez az „egységes szakszervezet” horogkeresztes lobogók alá terelte a munkadókat és a munkavállalókat, elfojtva az esetleges ellenzéki mozgalmakat. A nemzetiszocialisták május 1-i parádéi aztán fontos elemévé váltak a hitleri rezsim „sikertörténetének”, mely az 1939-ben kirobbant második világháborúba torkollott. Hetven esztendeje májusában Európa romokban hevert, de az öreg kontinensen beköszöntött a régen várt béke.
 


Fotó: -a-
Lap tetejére