RSS Feed

Kultmix

A meztelen valóság a filmvásznon

A meztelen valóság a filmvásznon 2019. január 28 és február 3 között rendezik meg a jubileumi BIDF-et, Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált a Cinema City Aréna moziban. A programban többek között Talal Derki Apákról és fiaikról című Sundance Filmfesztivál győztes dokumentumfilmje is látható lesz. (Képünkön jelenet a filmből.)

A Szent Efrém Férfikar + Pál István Szalonna és Bandája

A Szent Efrém Férfikar + Pál István Szalonna és Bandája Pest legősibb templomában, a csodálatosan felújított Belvárosi Főplébániatemplomban rendezi meg jövőre a Szent Efrém Férfikar a nyolcadik Orientale lumen sorozatot. 2019. január 12-én, szombaton 19.30-kor tartják az ortodox karácsonyi nyitókoncertet, ahol a Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Férfikar Pál István Szalonnát és Bandáját (képünkön) látja vendégül.

Brežná asszony pozsonyi kötete

Brežná asszony pozsonyi kötete A budapesti Xantusz Könyv forgalmazásában már Magyarországon is megvásárolható - Vályi Horváth Erika remek fordításában - Irena Brežná nemzetközi sikert arató regénye, A hálátlan idegen {Die undankbare Fremde }.

Kolozsvári visszaemlékezés

 Kolozsvári visszaemlékezés "Jómagam is a Mezőgazdasági Főiskola hallgatója voltam 1955-től 1960- ig. Öt esztendőnyi elméleti oktatás után fél év termelési gyakorlat következett. 1961 januárjában államvizsgáztam, elnyerve a mezőgazdasági mérnöki oklevelet" - írja Farkas Zoltán: Adalékok a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem történetéhez című kötete elején.

Válogatott interjúk irodalomról, színházról

Válogatott interjúk irodalomról, színházról A közös sors felelőssége című újvidéki szöveggyűjtemény balkáni és közép-európai értelmiségiekkel készült interjúk egybefűzése révén jött létre. A 20. század utolsó harmadában született beszélgetéseket Bálint Sándor jegyezte le.

Véráztatta képeslap

Véráztatta képeslap "Tudtad, hogy létezik székely Micimackó" pontosabban: Misimackó, és székely Hófehérke, azaz: Hófehérnépecske? Hogy a Bibliát is elkezdték székelyre fordítani? És hogy a góbék micsoda félelmetes levében üzentek hadat a kínaiaknak?“ - a választ Orbán János Dénes adja meg friss könyvében.

Herczku Ágnes - Emlékül

Herczku Ágnes - Emlékül Herczku Ágnes Hozomány című legújabb népzenei albuma egy sorozatnak szánt kiadvány "első fecskéje", amelyet azzal a szándékkal indított útjára, hogy a bő tizenöt év alatt tett gyűjtőútjain felhalmozott szebbnél szebb dalokat közkinccsé tegye. Az énekesnő a Hagyományok Háza Színháztermében lép fel december 19 és 20-án.

"Teljes döbbenet"

"Teljes döbbenet" Generációjuk legnagyobbjaival, Schiff Andrással és Fejérvári Zoltánnal turnézott a Budapesti Fesztiválzenekar Európa ikonikus hangversenytermeiben. Az egyhetes turné végén két koncertet adtak a bécsi Musikvereinban, ahol akkora volt az érdeklődés, hogy még a színpadra is ültettek embereket. Az pedig, hogy a BFZ muzsikusai letették hangszereiket és énekelni kezdtek, ";teljes megdöbbenést"; váltott ki a közönségből.

Szakácsi Sándorra emlékezik az M3

Szakácsi Sándorra emlékezik az M3 Kortársai állították, hogy Szakácsi Sándor későn érő típus, mert bár a főiskolán ügyeletes zseninek számított, kiugrása mégis éveket váratott magára. Szerepek mentek el mellette, míg végre a sikeres beugrások meghozták a munkával és tehetséggel kiérdemelt népszerűséget.

Sokat tanultam a magyar fotósoktól

Sokat tanultam a magyar fotósoktól Sokat tanultam a magyaroktól, a Capa testvérektől és André Kertésztől - mondta Philip Popcock világhírű kanadai fotós, akinek a hidegháború idején készített képei a budapesti INDA Galériában láthatók.

Újévi nagykoncertre készül a Budapest Klezmer Band

Újévi nagykoncertre készül a Budapest Klezmer Band Január 1-én a Budapest Kongresszusi Központban köszönti az új évet a Budapest Klezmer Band. A világhírű zenekar fergeteges koncerttel indítja 2019 első napját, az estének olyan sztárvendégei lesznek, mint Jordán Adél és Fesztbaum Béla, színművészek.

A Yerma az Ódry Színpadon

A Yerma az Ódry Színpadon Molnár G. Nóra IV. éves fizikai színházi koreográfus hallgató készített előadást Lorca Yerma című drámája nyomán, melynek bemutatójára december 12-én 19 órakor az Ódry Színpadon kerül sor.

A szecesszió születése a mozikban

A szecesszió születése a mozikban A Klimt és Schiele: Amor és Pszyché című ismeretterjesztő film a szecesszió születésének páratlanul izgalmas időszakát mutatja be, rávilágítva emberi, történelmi és művészeti szempontokra egyaránt. A látványos dokumentumfilm a művészet, az irodalom, a zene történetének egy igazán mágikus pillanatát idézi meg.

Urbán Ádám fotókiállítása a Robert Capa Központban

Urbán Ádám fotókiállítása a Robert Capa Központban Ma délután 18 órakor nyílik meg Urbán Ádám képkiállítása Esély-Aszódi javítóintézet címmel a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban (VI.Budapest, Nagymező u.8.) A kiállítás különlegesnek ígérkezik, hiszen a fotográfus ugyanott készített felvételeket, ahol negyven évvel korábban édesapja, Urbán Tamás fotóriporter fényképezte az intézeti életet.

További írások a rovatban

Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ