RSS Feed

Vélemény

Csontos Tibor: Hernádi kultúrtortája

Hernádi kultúrtortája A napokban került a kezembe Hernádi Kriszta 2008-ban megjelent beszélgetőkönyve, melyet édesapjával, az író, forgatókönyvíró Hernádi Gyulával készített annak halála előtt három évvel. A többek között a Deszkakolostor, a Péntek lépcsőin, a Kiáltás és kiáltás, a Királyi vadászat, Az erőd írója, Jancsó Miklós állandó alkotótársa (egypetéjű ikrek vagyunk - mondták magukról), ebben a kötetben az életéről mesél, a krími hadifogságról, az ötvenes évekről, írói pályájáról, az irodalmi kánonon kívüli létezéséről. S egy Jancsóval, Gyurkó Lászlóval közösen Aczél Györgynek küldött tortáról is szó esik.

Dalia László: A Pokorni ügy

A Pokorni ügy Kínos ügy, senki sem beszél róla szívesen, hiszen Pokorni Zoltán, a XII. kerületi polgármester nagyapjáról kiderült, hogy nyilas tömeggyilkos, neve ugyanakkor szerepel a budai kerületben felállított Turul szobor áldozat listáján. És mind a mai napig nem kaparták le, nem vésték ki a nevét. Fiala János a Keljfeljancsi című műsorában azt mondta, Pokorninak vagy másnak ezt már régen meg kellett volna tennie.

Mogyorósi Géza: Klíma kínok

Klíma kínok Vajon a (lassan 8 milliárd) Homo Sapiens közül hányan fogadták meg Szilveszterkor, hogy 2020-ban környezetkímélőbb életmódra térnek át? Greta Thunberg vészharang kongatását sokan kiröhögik: divat a nagyvárosi dzsip, az utcán hörpölt – eldobható? műanyag poharas – forró és hideg lötty, míg a háztartási szemetet az EU-ban sem szortírozzuk rendesen!

Regös István: Egymilliárd bizony lángsírba halt

Egymilliárd bizony lángsírba halt Vannak dolgok égen és földön jó barátaim, amelyek a számok tükrében alig-alig érthetőek. Amikor például hallunk, olvasunk a második világháború áldozatainak hatvan-hetvenmillió közötti rendkívül nagy számáról, tudjuk, hogy ez is csupán becslés. Ami biztos, a katonai veszteség és a haláltáborok áldozatainak száma, ami ez utóbbit illeti, a precíz németek pontos nyilvántartást vezettek a gázkamrák teljesítményéről.

Árpási Zoltán: Hová tűnt a söralátét?

Hová tűnt a söralátét? Durvul a helyzet! Az állam, pontosabban annak ilyen-olyan intézményei, mint a NAV vagy a KSH mindent tudni akarnak. Most éppen az apartman tulajdonosoktól. Eddig havonta kellett jelentést küldeniük a polgármesteri hivatalnak az idegenforgalmi adóról, és vele az összeget is. E mellett negyedévente átalányt fizettek (már akik az átalányfizetést választották) a NAV-nak, akár volt bevételük, akár nem.

Csontos Tibor: Koncz & Kulka

Koncz & Kulka Igaz, napokkal ezelőtt volt, de időtálló érzelmi és gondolati élményt jelentett. Talán még a következő éjféli köszöntőig, koccintásig is kitart. Két nagyon ismerős arc és kikezdhetetlenül őszinte, hiteles arc egy csupa szív szerző himnuszillatú dalának eléneklésével olyasmit hozott tető alá az év utolsó éjjelén, amiből hiánycikk lett ezen a tájékon. Az RTL Klub újévi köszöntőjével Koncz Zsuzsa és Kulka János lépett színre és két perc negyven másodpercben csodát tett. A színész a világ legegyszerűbb, mégis gondolatdús négy mondatával, és közös duettjükkel. Üzenetük átjött és meg is marad.

Regös István: A nyugdíjról, vagy amit akartok

A nyugdíjról, vagy amit akartok Voltál már nyugdíjas? Nehogy rávágd, halált megvető bátorsággal, hogy nem, de leszek! Nehogy siettesd a nyugdíjba vonulást, mert már az első napon néhány érdekes dologgal találkozol majd! Egyáltalán, akarsz nyugdíjas lenni? Ha úgy döntenek, be kell fejezned aktív pályafutásodat és mehetsz nyugdíjba, hamar megdöbbensz, mert először a nevedet veszted el.

Dalia László: Orbánra várva

 Orbánra várva Egy héten belül két (volt) Fidesz vezető is megszólalt, s szinte ugyanazt állították, hogy a párt és a kormány nincs képben, s ha gyorsan nem módosít a pályáján, akkor baj lesz. Navracsics Tibor még határidőt is adott, egy évet. Lázár viszont konkrétan megnevezte az egészségügyet és az oktatást, amely az ellenzéki kritikákkal hajszálra megegyezett.

Árpási Zoltán: Himnusz

Himnusz Szilveszter. Éjfél előtt vagy tíz perccel egy házibuliban. A társaság azon tanakodott, melyik csatornán kövessék az idő múlását, hogy pontban éjfélkor koccinthassanak a kitöltött pezsgővel. Néhányan a királyi tévére esküdtek, mondván, olyan amilyen, de kötelezően kirakják a képernyőre az órát, s követni lehet, mikor ér a nagymutató a 12-esre.

Regös István: A köpönyegforgatókról

A köpönyegforgatókról Minden változáskor - lett légyen az rendszerváltozás, kormányváltás, polgármester, vállalatvezetési, igazgatói csere -, megindul egy hatalmas úthenger és érdekek csapnak össze. A politika, különösen hatalomátvétel idején általában mindent fontosabbnak tart a szakértelemnél. Ismerjük a kissé távolabbi vagy az éppen most zajló történelmi szakaszban, hogy pestisen szólva: alacsonyan szállnak a káderek.

Dalia László: Focistáink harcban állnak

Focistáink harcban állnak Nincs igaza azoknak a vidéki Fidesz képviselőknek, akik immár annyi kritikát megengednek maguknak, hogy Orbán Viktor nem tudja, mi van az országban. Kiderült ugyanis, hogy Magyarországon több profi focista van, mint Németországban és az egy főre eső profi focisták számában Franciaországot is megelőzzük. Hát, ez ugye, óriási dolog, labdarúgásban mégiscsak a világ élmezőnyéhez tartozunk.

Regös István: Csak ennyi?

Csak ennyi? Nem ismertem személyesen. Talán néhány filmes, tévés szerepben láttam. Gyönyörű hangja sok szinkronbravúrban is hallható volt. Az egyik bulvárlap, amely egész oldalas interjút közölt Gesztesi Károllyal, éppen a múlt szombaton akadt a kezembe. Arról beszélt, hogy minden téren hazatalált. Egy szeretett színistúdióban talált otthonra. Tavaly kétszáz előadása volt.

Mogyorósi Géza: Timur és csapata

 Timur és csapata Nem tudom, hogy hány millió magyar (család) karácsonyfája alatt volt 2020 küszöbén könyv. Én kaptam pár kötetet, ám azokról, majd – kiolvasásuk után – más cikkben szólók. Az viszont eszembe jutott Berlinben, a bejgli és halászlé mentes ünnep kapcsán, hogy jó félévszázada annak, hogy Pesten beiskoláztak, s megkezdődött „szerelmi életem” a betűkkel és az irodalommal.

Csontos Tibor: A zöld szépségkirálynő és Woody Allen

A zöld szépségkirálynő és Woody Allen Most,amikor a sarki jégtakaró egy futballstadion építésének szaporaságával repedezik és a klímaváltozás tényvalóság, amikor a globális felmelegedés ellenére az emberiség úgy döntött, hogy egyetlen gramm szenet sem hagy a föld alatt, az alternatív energiaipar dühének határát pedig a csillagos égbolton jelölték ki, egyszer csak feltűnik a nemzeti horizonton egy zöld szépségkirálynő. Egy Green Beauty Queen. A zöld ötven árnyalatának legszebbje. Kinek szépsége minden bizonnyal fenntartható.

További írások a rovatban

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... 
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ