Foci mindhalálig

Mix Online - Foci mindhalálig - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2019. 08. 13. 8:00:46
Foci mindhalálig Az FTC még küzd, kedden kiderül, hogy a Bajnokok Ligájában folytatja vagy egy szinttel lejjebb. A Dinamó Zágráb ellen van esélye, de ha most szerencsésebbek lesznek a horvátok, akkor a Groupama Arénában, a fanatikus szurkolók biztatása ellenére is hoppon maradhatunk. Ám ez sem lenne meglepő, hiszen a horvát labdarúgás fényévekkel előrébb tart, az ottani klubok akadémiai hátszél nélkül is ontják a tehetségeket.
A szakemberek szerint az az egészéges, ha egy csapatban legfeljebb 45-50 százalék az idegenlégiósok aránya. A Dinamó Zágrábnál ez meg is áll, s ha azt nézzük, hogy a legjobb légiósuk, akiért sorban állnak az európai klubok, a spanyol Dani Olmo még csak 21 éves, tehát akkor fedezték fel, amikor még olcsón megszerezhető és szépen keresnek rajta, miután egy-két év alatt felépítik, hát a profik Zágrábban dolgoznak. Nálunk többnyire lejátszott 30 évesnél idősebb légiósok kötnek ki, levezetni. Az FTC-re gtalán ez most nem igaz, igazoltak ők fiatalabbakat is, leginkább Ukrajnából, amit Rebrov edző jól ismer, hiszen odavaló. Ám amikor az FTC pályára lép, legfeljebb 2-3 magyar játékost találunk a kezdő csapatban. Most engedték át a 20 éves Kundrákot a DVSC-nek. Jó, mondhatjuk, hogy Rebrovnál most mindent felülír az eredmény, a nemzetközi kupaszereplés, állítólag a  fizetését is ez határozza meg, de azért mutatóban egy-két magyar fiatalt is pallérozhatna. 

Ám mielőtt pálcát törnék Rebrov edző feje felett, aki a magyar labdarúgás egyik legjobb igazolásának tartok, s ez különösen igaz az edzői frontra, nézzünk körül a többi csapat háza táján. A kép meglehetősen siralmas, Csányi MLSZ elnök legutóbbi kirohanása a légiósok felesleges tülekedése és a fiatalok hanyagolása miatt teljesen jogos. Addig ugyanis a szövetségek legjobbika sem tud tenni semmit a magyar foci felvirágzásáért, amíg a klubok minden progressziót hanyagol, sőt látványosan mellőz. A drágán nevelt akadémisták nincsenek a pályán, ha a magyar válogatottban esetleg feltűnik egy ifjabb tehetség, az bizonyosan külföldi csapatban játszik, mint Szoboszlai Dominik (képünkön), tehát a Red Bull Salzburg neveli a magyar válogatottat. Örvendezhetünk, ha kivétellel találkozunk, a DVSC két 20 éves játékost igazolt a minap, s legfeljebb egy kifogásunk lehet, hogy ők nem a debreceni akadémián nevelkedtek. Persze, ne legyünk telhetetlenek, az alföldi városban legalább pályára küldik az ifjakat.