Való világ

Mix Online - Való világ - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2019. 07. 31. 8:00:51
Való világ Aki megfordul mostanában – például – a berlin-tegeli reptéren, avagy a schönefeldi légikikötőben, az szemtanúja lehet annak, hogy a németek 2019-ben is imádnak turistáskodni. Pár száz kilométeres körzetben autóval, ám külhonba főleg repcsivel utaznak.
A rekord hőséggel kecsegtető vakáció heteiben – így a német külügy (Auswärtiges Amt/AA) – sem pihennek a tolvajok és terroristák. Ezekből Európában sincs hiány! {Elég llegyen megjegyeznem, hogy  a Spree-metropoliszban idén már közel 300 gépkocsit gyújtottak fel, rongáltak meg piromániás bűnözők. S erdőtüzekből sincs hiány!} A turisták szempontjából talán érdekesebb, hogy a berlini minisztérium óva int számos afrikai, illetve arab állam felkeresésétől. A háború sújtotta Szíriától, Szomáliáig, Jemenig meglepően hosszú a veszélyes országok listája. Nigéria, Csád, Dél-Szudán, Kamerun, Mali, Burkina Faso, s a hajdani Közép-afrikai Császárság, napjainkban Köztársaság területén sem árt az óvatosság!

Líbia, Libanon és a palesztinok lakta tájak is rizikós régióknak számítanak a berlini Külügyi Hivatal szerint. Ez vonatkozik Irakra, Pakisztánra és Afganisztánra is. Az öreg kontinensen az ukrán szomszédainkhoz való utazgatást nem erőltetnék a diplomaták, akik személyesen is évek óta fáradoznak azon, – többek közt francia kollégáikkal – hogy végetérjen Kijev és Moszkva véres harca.

A jóléti, ipari államok közül, csak Japán bukkan fel az AA figyelmeztető listáján. Ott nem a zsebesek és a terroristák miatt aggódnak a külügyesek és idegenforgalmi szakemberek, hanem a Fukushima Daiichi vidék fertőzöttsége okán. Az atomerőművek katasztrófája – lásd. 33 éve Csernobil – még sokáig érezteti hatását. A természet nem felejt! Ám a szakácsok igen: egy frissen megnyilt berlin-charlottenburgi felkapott étterem rigai főnöke éppen a Felkelő nap országából származó halétkekkel, tengeri falatokkal csábítja a bel- és külföldi turistákat (drága) vendéglőjébe. Guten Appetit!