Ki lakik a karmelita kolostorban?

Mix Online - Ki lakik a karmelita kolostorban? - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Árpási Zoltán | 2019. 07. 27. 8:00:46
Ki lakik  a karmelita kolostorban? Mint tudjuk, a kolostor – amelyet egykor a monostor és a rendház szinonimájaként használtak – egyházi építmény. A szerzetesek szállásépülete, amely az egyházjog szerint szerzetesi élet vitelére alkalmas. A kolostorhoz általában templomot is építettek. Egy karmelita kolostort értelemszerűen a kármelita rend tagjai lakták.
A Kármelita katolikus szerzetesrendet a mai Izrael területén (na, még a tetejében!) fekvő Kármel-hegyen alapították a 12. században. A kármelitákat Nagy Lajos király telepítette Magyarországra.
Amikor hallom, hogy a miniszterelnök a karmelita kolostorban fogadott államfőt, miniszterelnököt vagy egyszerű földi halandót, jót derülök. Kedvem lenne visszakérdezni: tessék mondani, a rendház főnöke is jelen volt a megbeszélésén, s az eszmecsere végeztével zusammen átmentek ájtatoskodni – ahogy illik – a szomszédos templomba? (Ha templom már nincs a kolostor mellett, egy kápolnára bizonyára futotta a felújítás során.)
A hajdani kolostor épületét – amelyet több mint kétszáz éve elhagyták a karmeliták, és a közelmúltig ilyen-olyan színházként funkcionált – a miniszterelnökség használja, értelemszerűen a kormányfőnek is itt a hivatala. Legjobb tudomásunk szerint nem a karmeliták fejeként vagy a rendház tagjaként lakja a házat, hanem a kabinet első embereként, és nem szerzetesi ruhában (hanem öltönyben, olykor zsebre dugott kézzel) várja és fogadja azokat, akiket fogad – nem a kolostorban, hanem a hivatalában. (Ha megengedőek vagyunk, akkor „az egykori karmelita kolostorban lévő hivatalában”.)
Nehéz feladvány annak kiderítése, miért ragadt be a tájékoztatásba a karmelitakolostorozás. Ezen az alapon akár ilyeneket is írhatnának: „a parlamenti bizottság elnöke az MSZMP KB székházában (esetleg az ÁVH-székházban) tartott sajtótájékoztatóján bejelentette…” Miért ne?
Még csak ez hiányozna!