Csányi még nem adta fel

Mix Online - Csányi még nem adta fel - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2019. 07. 24. 8:00:14
Csányi még nem adta fel Csányi Sándor az egyik legjobb magyar menedzser, ha nem a legjobb. Az OTP vezére bármihez nyúl, akár a képzeletbeli alkimista, aranyat teremt. A legkevesebb sikerélménye viszont kétségtelen, a magyar fociban volt és van. Mert miközben több dologban is progresszívan lépett, az áttörés még várat magára. És néha ő is téved, tavaly például hagyta magát lebeszélni a "fiatal szabályról".
A klubok és az edzők többsége utálta, hogy a szövetség külön díjazza, ha fiatalokat játszatnak. Kevesen is éltek vele. Holott a világ nem ezen az úton jár, elég, ha csak Zágrábig tekintünk. Persze, a magyar edző és klubelnök mindenkinél okosabb, nem is nagyon tanul, mert minek. És ha bemegy a tévé stúdióba, akkor nagyon okosakat tud mondani, még a Barcelonát, Manchester Unitedet vagy Liverpoolt is könnyedén kiosztja edzőstül, mindenestül. És akkor miért várjuk, hogy a magyar foci-ugaron majd a jövőre gondolnak és magyar játékosokat, netán fiatalokat dobnak a mély vízbe. Nálunk Szoboszlai Dominik 18 évesen sosem került volna be az FTC, Mol Vidi vagy akár Kisvárda kezdő csapatába. helyette gyakran levitézlett légiósokat vesznek, akik közül némelyek egyetlen percet sem töltöttek a pályán. Helyesbítek, az előbbi két csapatra ez ma már talán nem igaz, Rebrov és Nikolics tényleg jó érzékkel igazol.

Nem értettem, hogy Csányi elnök miért hagyta lebeszélni magát a fiatalok támogatásáról, hiszen épp az ellenkezője történik amúgyis a magyar pályákon, mint, ami üdvös volna. Legutóbb már az elnök sem bírta megállni,hogy ne rohanjon ki a két tucat légióst foglalkoztató klubok ellen, így logikus volt, hogy visszatér a "fiatalos prémium". Persze ne legyünk naivak, A DVSC, a Paks és talán az újak, a Kaposvár és a ZTE fog élni a lehetőséggel, s keresnek majd nagyon helyesen 100-200 milliót. A többi, pénzzel rendesen kitömött csapat nem szorul rá efféle alamizsnára. A Kisvárda két hetes lógás után is visszafogadta brazil kapusát, pedig az Rióból még a sportigazgatót is sértegette. Hogy lesz így rend? Arról már nem is elmélkednék, hogy kapust külföldről igazolni, igazi luxus, hiszen abból aztán van merítés, nagyszerű kapuvédőink vannak.

Persze, mondhatná bárki, hogy mit okoskodom, a klubelnök fizet, ő dönt, s állítólag többük nem is önként lett tulajdonos, csak úgy érezte, hogy ezt kell tennie. Hát, hiszen nem kell hülyének lenni, akkor sem, ha szabad és nem az tesz a hazáért, aki oda-vissza elénekli háromszor a himnuszt. A Kisvárda brazil kapusa vagy az Újpest elefántcsontparti Traoréja két-három hetet is késhet, majd megbocsátanak nekik, mint egy rendes banán köztársaságban. Ha az FTC és a Mol Vidi nagyon kilóg a sorból, átigazolnak majd az osztrák vagy horvát bajnokságba, hogy ne zavarják az állóvizet.