Életfelelős labradorok

Mix Online - Életfelelős labradorok - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Csontos Tibor | 2019. 07. 26. 8:00:48
Életfelelős labradorok Hölgyem, nem kellett volna belerúgnia a labradorba, ha nem tudná, ez egy vakvezető kutya, s mint ilyen, okosabb állat mint maga! - hallottam a minap egy autóbuszon, ahol a megszólított hölgy felháborodva szólt oda az egyik utasnak, akinek a lába előtt fekvő vakvezető kutyája kicsit elzárta a busz belsejébe vezető utat. Minekutána az eset szemtanúja felvilágosító és minősítő megjegyzést tett a felháborodott hölgynek, aki még csak elnézést sem kért vak embertársától.
Bizonyosan sokaknak vannak történeteik a kiváltképp intelligens vakvezető kutyákról, akik engem mindannyiszor csodálatra késztetnek. A legkülönbözőbb akadályokra figyelmeztetik a maguk módján látássérült gazdájukat, legyen az lépcső, árok, buszmegálló, út kereszteződés. Ők a látássérültek szeme, s ha belegondolunk, nem csupán vezetik, kalauzolják gazdájukat a legkülönbözőbb forgalmi viszonyok közepette, hanem - és ezt cseppet sem túlzás kijelenti - a testi épségükért, sőt az életükért is felelnek. Ezek a kutyák pontosan "tudják", hogy segítenek a gazdájuknak. Például már a kölyöknevelési időszakban hozzászoktatják őket a hámhoz és ha ez rajtuk van, "tudják", hogy akkor bizony nincs játék, nincsen kis- és nagydolog, csak fegyelmezett munka. 

A közelmúltban fotós kollégámmal a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének csepeli Vakvezetőkutya Kiképző Központjában jártunk, hogy a MIX Magazinba riportot készítsünk e kutyák kiképzéséről, mindarról, aminek a végén a vakvezető kutyának legalkalmasabb labradorok emberi életekért lesznek felelősek. Schiff Mónika, a Központ vezetője sok más mellett azt is elmondta, hogy ezek a kutyák rendkívüli módon képesek kötődni a gazdájukhoz. Szerinte az a fajta kapcsolat, ami egy vak ember és a vakvezető kutyája között létrejön, soha nem alakulhat ki látó ember és a kutyája között. Sőt a vak ember és a vakvezető kutya olyan érzelmi viszonyba kerülhet, hogy a vak ember családtagjai féltékenyek lehetnek a kutyára... A vakvezető kutyának ráadásul az ösztönei ellen kell dolgoznia, amihez az szükséges, hogy nagyon jó kapcsolatban legyen a gazdájával. 

Sokan csodálják a vakvezető labradorokat, szeretnének hozzáérni, de munkájuk közben ez zavaró lehet, mert elvonják a kutya figyelmét a feladatairól. A járókelők sokszor megjegyzik, hogy  milyen szomorú a vakvezető kutyák tekintete. Azt csak a kiképzők tudják, hogy szó sincs szomorúságról ezekben a tekintetekben. Sokkal inkább  odafigyelés, koncentrálás a feladatokra, hiszen ezek a kutyák, bármilyen furcsa is, de dolgoznak. Emberi életre vigyáznak. Persze, mint a jegyzetet indító sztori mutatja, van, aki ezt nem tudja.