Kennedy, Trump és a többiek

Mix Online - Kennedy, Trump és a többiek - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2019. 07. 25. 8:00:29
 Kennedy, Trump és a többiek Éppen 56 esztendeje járt utoljára Európában John F. Kennedy. Nem véletlen, hogy a röviddel később meggyilkolt amerikai elnöknek emlékhelye van a Spreenél. A Museum The Kennedys 2012-ben tágasabb helyre, Berlin egykori zsidó leányiskolájába költözött át. Látogatókban nincs hiány.
Tutira veszem, hogy német ősei ellenére Donald Trumpnak soha nem lesz a Kennedyek Múzeumához hasonló kiállítóterme az NSZK-ban. A twitterező, Mexikóval, Iránnal, Kínával packázó, Észak-Koreával barátkozó, s az EU-nak fityiszt mutató Trump eddigi jó - rossz? - harminc hónapos tevékenysége során sokakba belerúgott. 2019 nyarán éppen a Demokraták színesbőrű női képvieslőibe. De megsértette már Angela Merkelt is Washington fura ura. A 14 éve kormányzó kancellár asszonyt (aktuális egészségi állapotától függetlenül) persze olyan fából faragták, hogy bírja a pofonokat. Van humora és nem mások megalázására szocializálódott. Tavasszal temette el 90 esztendős édesanyját, aki még pár héttel korábban is angol órákat adott Templinben, ahol idén díszpolgárságot kapott híres leánya.

De most békén is hagynám a – jelenleg megérdemelt vakációját töltő – kancellárnőt, hogy az 1963 nyarán West-Berlinben járt John F. Kennedy famíliájára vessek egy pillantást. Novemberben lesz 56 esztendeje, hogy halálos lövések dördültek Dallasban, kioltva az USA első katolikus elnökének életét. John F. Kennedy halála mélyen megrázta Amerikát, sőt szerintem az egész világot. Vajon Nyikita Hruscsov is könnyet ejtett a Kremlben? J.F.K. csupán 46 évet élt. Nagy reménység távozott! Alig volt idősebb unokahúga, Kara amikor 2012  szeptemberében rosszul lett egy fitness teremben. Az 51 esztendős asszonyon már nem tudtak segíteni az orvosok. A boncolás szerint szívbaj okozta a váratlan tragédiát. Két kamasz gyermeket hagyott maga után Kara. Apja Edward Kennedy agydaganattal két évvel korábban távozott a túlvilágra...

Szóval J.F.K. 1963-as meggyilkolása óta a végzet üldözi a Kennedy-klán tagjait – vélem. Mint emlékezetes '68-ban az elnök testvére Robert F.K. is merénylet áldozata lett, alig 42 évesen. '84-ben az ő fiával a kokain végzett, David csak 28 esztendős volt. Bobby másik gyermeke, Michael 1997-ben szenvedett halálos sportbalesetet. J.F.K. lánya, fia és annak felesége húsz éve repülőszerencsétlenségben pusztultak el. E tragédiával 2019 forró nyarán legalább annyit foglalkozik a nyugati sajtó, mint az az aktuális washingtoni elnök vagdalkozásaival. Nehéz megszokni a szőke vezér „stílusát”. Ám – s ez vonatkozik a Kárpát-medencére is – semmi nem tart örökké!