Berlin caling

Mix Online - Berlin caling - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2019. 07. 17. 8:00:57
Berlin caling A minap meglepődtem, amikor láttam, hol lakik Berlinben Merkel kancellár. A város egyik legszebb helyén, néhány percnyire a Reichstagtól, a Pergamon múzeum mellett egy bérházban. Igaz a szűk kis utcában villamos is jár, s hétvégén a turisták az Unter den Lindenről letérve, a Művészpiactól az ócskapiacig is erre bandukolnak.
Vajon a német titkosszolgálat és a berlini rendőrfőnök, hogyan egyezhetett bele e szinte védhetetlen Merkel-lakba?Állítólag a kancellár férje, aki a Humboldt egyetemen tanított, megszerette ezt a lakást, az egyetemtől mindössze egy percre fekszik, s Merkel asszony is megmakacsolta magát, így nem volt mit tenni. Éjjel-nappal rendőrautó posztol a ház előtt, s gyakran köröznek egyenruhás és talán civil testőrök is az utcán. Első hallásra túl liberális, túl polgári az efféle puritánság, de hát hallottunk már ilyet, a múlt rendszerben a kulturális guru, Aczél György lakott egy 3 szobás Balzac utcai lakásban. Igaz, akkor Kádár miatt, mások sem építhettek vagy igényelhettek úszómedencés házat. Egyszer talán mégis megtörtént. Na, mindegy, ma más dívik errefelé. A miniszterelnök a Várba költözött, de a rezidenciáját egyelőre úgy hívják, hogy Karmelita kolostor. Hiába, na, ügyesen bánik a szavakkal, az elnevezésekkel a mostani kurzus. Persze, ha nem számítom a Roosevelt és a Moszkva tér átkeresztelését.

Kerestem Berlinben a menekülteket, vagy ha úgy tetszik a pártsajtónak, a migránsokat, de csak két-három koszovóit láttam, akik a az egyik Spree-hídon "Itt a piros, hol a piros"-t játszottak, s próbálták megkopasztani a külföldi turistákat. Nagyon hülyének kell lenni, hogy ne vegyük észre a beépített embereket, akik látszólag 50 eurót nyertek. Előbb-utóbb persze egy német polgár rendőrt hív, s akkor a koszovóiak egy pillanat alatt köddé válnak. A múzeumokban, éttermekben, a kolbászárusok között láttam feketéket, ázsiaiakat, s a művészpiaci standoknál is volt olasz, lengyel, litván, orosz, indiai, magyar. Többségük hóban-fagyban, hőségben kitart, akkor is, ha nem megy a bolt, pedig felvehetnék a szociális segélyt is. Ja, a munka itt sem mindenkinek büdös, a lakbér pedig egyre feljebb kúszik. A város vezetői nem véletlenül gondolnak arra, hogy öt évre befagyasztják a  lakbéreket.

Berlin éppúgy fel van túrva, mint Budapest, csak éppen ott látszik valami új kibontakozni az állványok mögül. Kelet-Berlinnek vannak olyan negyedei, amire már nem lehet ráismerni. És furcsamód a régi szobrokat sem bontották le, Marx sem lett földönfutó. A Művészpiacon láttam egy festett hűtőmágnest, amelyen Marx azt mondja: "Ugye, megmondtam, hogy értek a kapitalizmushoz". Ma már talán az egykori kelet-német polgár is tud ezen nevetni, mindenesetre a DDR múzeum előtt állandó a sor.