Angela Merkel '65

Mix Online - Angela Merkel '65 - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2019. 07. 14. 8:00:52
Angela Merkel '65    Az Európai Unió legnépesebb tagállamának kancellárnője július derekán ünnepli születésnapját. Lehet kedvelni, avagy utálni Angela Merkelt. Ám az tény, hogy külföldön ma is jobban odafigyelnek a politikusok a 2005 végén hatalomra került kereszténydemokrata (CDU) asszony szavára, mint változó összetételű kormánya – eddig mindig férfi – külügyi tárcavezetőire.
Anno a kancellárnő legelső hivatalos útja a francia szomszédokhoz vezetett. Második ilyen turnéján 2009-ben az USA-ba röppent át. Harmadik kabinetalakítását követően, 2013 decemberében ismét Párizsba látogatott, miként tette ezt tavaly tavasszal is, az elhúzódó koalíciós tárgyalások lezárultával. Angela Merkel megfontoltságát egyesek lomhaságnak, netán döntésképtelenségként értelmezik – vélem hibásan. Gyakorta olyan érzésem van, hogy a „dörzsölt” tárgyalópartnerei alábecsülik a strapabíró kancellárnőt, miként ezt tette megannyi gyilkos (kedvenc tévényomozóm) Columbo felügyelő esetében is. 

Persze Merkel asszony remek színű/szabású, praktikus - külön, kézre eső zseb a telefonnak! - kosztümkabátjait nem hasonlítanám a már elhunyt los angelesi zsaru (Peter Falk) filmes ruhatárához. Szóval, a negyedszer is megválasztott berlini kormányfő diplomatikusan 2018 márciusában újfent Párizsba utazott „bemutatkozó” látogatásra, majd Varsóban, Brüsszelben folytatt eszmecserét. Washingtonba csak tavaly május küszöbén röppent el a német kancellárnő, aki decemberben - 18 esztendő után - leköszönt pártja a CDU elnöki tisztségéről.

Láthatóan nem vette zokon Angela Merkel, hogy Donald Trump annó mellőzte a katonai tiszteletadást. A talpig úriember - Iránt 2019-ben nagyon gyűlölő, Vlagyimir Putyinnal ritkán randevúzó - amerikai elnök, miközben folyamatosan támadja Németországot (pl. a Nato-csúcstalálkozókon) irigykedve a germán autóipar exportsikereire, a kancellárnővel, hol kedélyesen, hol hamisan fecseg. Ez persze ismerős, a tortáján most 65 gyertyát elfújó (kelet-)német asszonynak. Hiszen – négy évnyi szünet után – tavaly Orbán Viktort fogadta Berlinben, s Brüsszelben is rendszeresen összefutnak. A humánum és szolidaritás kérdésében ütköznek nézeteik. Itt az NSZK-ban már nagyon unalmas a „migrációs” téma. Pláne, hogy szárnyal a gazdaság és egyre kevesebb a bűncselekmény, a munkanélküli, meg az illegális bevándorló. De ezt a V4-ek nem akarják komolyan venni. Miként a klímakatasztrófát is elviccelik Prágától Budapestig. Ennyi. Most rövid nyári vakáció vár a kancellárnőre és férjére – Merkel fáradt, de ígéri, hogy 2021-ig posztján marad.