Harkányi tempó

Mix Online - Harkányi tempó - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2019. 07. 13. 8:00:45
Harkányi tempó Harkány a legszebb és a legélhetőbb magyar fürdőváros lehetne, ha kicsit rendezettebb volna és végre kitalálnák a legjobb stratégiát. nem szeretném Bükfürdőt, Hajdúszoboszlót vagy Zalakarost leszólni, de az adottságaik jóval elmaradnak a baranyai városka mögött, legfeljebb eddig jobban sáfárkodtak a lehetőségekkel.
Az M6-os a világ legjobb autópályája és majdnem Harkányig vezet. A kihalt pályához hasonlót eddig csak Spanyolországban láttam, ahol Cordoba vagy éppen Salamanca felé tartva alig találkoztam autóval, hiszen arrafelé kietlen tájak, kis falvak vannak. Ellenben az M6 ugyan érint városokat, Dunaújvárost, Paksot, Szekszárdot, majd Pécset, de miután arrafelé nincs igazi nemzetközi forgalom, Dunaújváros után miénk a pálya. Harkány persze így nevezhető zsákfalunak is, de ha egyszer Budapestről mégis megtesszük a 240 kilométeres távot, kiváló gyógyvizet találunk, hatalmas zöld parkokat és visszafogott árakat. És bármerre indulunk kirándulni, 20 kilométeres körben Villányt, Siklóst, Szigetvárt, és mindenekelőtt Pécset találjuk.Hogy aztán miért nincs igazán felfedezve Harkány, s miért csak most kezd éledezni, s  nyílnak újra bezárt hotelek, panziók, éttermek, azon érdemes volna elgondolkodniuk a város vezetőinek.

Harkányt nem igazán ismerik azok sem, akiknek használna a gyógyvize, előbb elindulnak Hajdúszoboszlóra, Hévízre vagy Gyulára, pedig az utóbbi jóval nehezebben megközelíthető.Harkány az utóbbi években az adósságáról híresült el, s a fürdő fejlesztése is döcögött. Ez utóbbi mostanság sem megy túl jól. A szaunavilágot már július elején meg kellett volna nyitni, de nem sikerült. Igaz, a bejáráson derült ki, hogy a tervező még életében nem járt szaunában, mert csak két zuhanyzót tervezett. és az is igaz, hogy szóltam az egyik művezetőnek, miszerint a főmedence szélén hat kő is kiemelhető, elengedte a ragasztó vagy a malter, de semmi sem történt. Illetve annyi, hogy egy hét múlva már tíz követ lehetett kiemelni. pedig balesetveszélyes, mert ha valaki abba kapaszkodik,hátraeshet a vízben. A helybeliek szerint a fürdő és a Siklósi út közötti park építése is milliárdos beruházás, de talán ősszel átadják. Nagy mozgást én sem láttam a terepen, s miután sok újdonság nem lesz a térköveken kívül, talán annak a pénznek jobb helye is lett volna. 

Harkányban ma sincsenek fesztiválok, bulik, pedig az vonzaná a turistákat. Láttam egy zenekart néha egy-egy utcasarkon játszani, de állandó zenekart kéne szerződtetni a művház elé, ahol tér is lenne, meg sört is mérnek. Még mindig nem kezdtek semmit a főutcán árválkodó félbehagyott társasházzal és a fürdő utcájában álló, lerobbant szálloda betonvázával. Ezek egy falut is elcsúfítanának. Igaz, amikor az egyik főúton a vihar kidöntött egy villanyoszlopot a járdára, egy hét múlva is ott volt, senkinek nem zavarta a szemét. Bár a második napon láttam ott két munkást vizsgálódni, de úgy látszik, tanácstalanul távoztak.Amikor a minap elterjedt, hogy Harkány kap 3 milliárdot, egy-két befektető és magánszemély felfedezte a városkát, megindultak felfelé az apartman árak is. Persze, az igazi piac nem így működik.