A sisak hatalma

Mix Online - A sisak hatalma - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Árpási Zoltán | 2019. 07. 11. 8:00:10
A sisak hatalma Örülhetnek a budapestiek! Most éppen azok, akik földes utcában laknak, mert a minap elkezdődött a főváros „hátrányos helyzetű” útjainak lefedése szilárd burkolattal. Olyannyira, hogy az első ilyen utat át is adták a XVIII. kerületben.
 Az ilyenkor szokásos szalagátvágás elmaradt, helyette viszont a főpolgármester – a kerület első embere és helyettese jelenlétében – rövid beszédet tartott. Ebben arról tájékoztatta a média munkatársait, hogy négy éven belül a főváros összes belterületi földútját leaszfaltozzák. Az ellenzék természetesen azonnal választási ígérgetésnek minősítette a bejelentését.
Az egész történet szót sem érdemelne, hiszen hasonló eseményekkel szinte naponta meglepnek bennünket a közélet szereplői. Amiért mégis ide kívánkozik az útavatás, az a „szertartás” jellege. Mint említettem, nem volt nemzeti színű szalag, olló, meg hostess lányok sem sürgölődtek a nagy emberek között. Helyettük volt vakolókanál és vödör, utóbbiban kevéske beton. Ők hárman – mármint a főszereplők – simítottak egy keveset a vakolókanállal az út szélén, és ezzel készre jelentették az utat. (Rejtély, hogy milyen munkát végezhettek az útépítők, ha öltönyös embereknek kellett kipótolni néhány kanál betonnal.) Mindezt munkavédelmi sisakban! Sehol a közelben nem volt rogyadozó épület, hatalmas daru, vagy bármi, ami a főszereplők fejére eshetett volna. Ennek ellenére „beöltöztek”. Valószínű azért, hogy jobban mutassanak. Bevallom, gyerekként én is szerettem volna egy sisakot. Na jó, beértem volna azzal, ha egyszer végigsétálhatok valahol – ahol mások is látnak – egy sisakban. Akkor még azt hittem, a sisak komolyabbá, felnőtté tesz. Azóta már nem hiszem, s kinőttem ezt a vágyamat. A tévé- és sajtótudósítások szerint viszont mások – politikusok és egyéb fontos emberek – belenőttek ebbe. A gyerekkori álom valóra váltása, a veszélyben való helytállás hangsúlyozása, vagy egyszerűen csak a helyzet jelentőségének jelzése lenne a sisak viselése? Ki tudja? Pontosabban: ők tudják!