Szépe a nemzetnek

Mix Online - Szépe a nemzetnek - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Csontos Tibor | 2019. 07. 19. 8:00:01
Szépe a nemzetnek Ennek az évnek is jól kezdődik a közepe: már júniustól lehet jelentkezni a Nemzet Szépe versenyre. Az esztétikai jellegű plasztikai műtétek és a tetoválások változatlanul a kizáró okok között szerepelnek, miként az esztétikai jellegű pornós magazinokban való fotósorozat sem a legjobb ajánlólevél. A tét nem kicsi, hiszen az idén a Nemzet Szépe győztese képviselheti Magyarországot Abu-Dhabiban, a Miss Nation világversenyen. Már megéri szép testtel a nemzettestünk szépének lenni.
"Hisszük, hogy egy szépségkirálynő komoly iránymutató személyiséggel bír a társadalom felé, éppen ezért célunk egy olyan királynő választása, aki példaértékű lehet a fiatal generáció és egy egész nemzet számára" - nyilatkozta a nemzeti szépségverseny ismételt meghirdetésekor Felleg Tícián, a Nemzet Szépe alapító-tulajdonosa, aki arra biztat minden potenciális versenyzőt, hogy a lehető leghamarabb jelentkezzen a www.nemzetszepe.hu weboldalon. A szépeverseny előzetesében még ez a buzdítás is olvasható: Mutassuk meg a világnak, hogy a mi lányaink a legszebbek! A pannon puma újra ugrani készül. A társadalom felé iránymutató személyiséggel bíró szépségkirálynő kerestetik!

Megtudhattuk azt is, hogy "a jelentkezők fontos személyiségjegyei közé kell tartoznia az empátiának, a segítőkészségnek, a magabiztosságnak, és a nemzeti öntudatnak és a kisugárzásnak is. Kizáró ok, ha valakiről pornográf jellegű anyag készült korábban, házas, gyermeke van, vagy káros szenvedélyben szenved." Szóval, nemzeti öntudattal kell bírni - nyilván ez mérhető tulajdonság - , olyan tudással, ismeretekkel, önérzettel kell rendelkezni, amely szorosan kötődik a magyarsághoz." Abu Dhabiban mindennek fontos szerepe lesz majd a nemzetközi zsűri előtt, de azért nyugalom, a megjelenés is számít. 

Mégpedig a standard nemzetközi elvárások szerint, úgy is mint magasság, testalkat, arc, haj, mosoly stb. A Nemzet Szépe Szépségversenyen azonban más szempontok is érvényesülnek, a cél egy olyan királynő választása aki rendelkezik hazánk történelmének, földrajzának ismeretével, jártas a szokásokban, hagyományokban, fontosnak tartja az anyanyelv ápolását, a magyar nyelvjárások megőrzésé". Szóval olyan nincs, hogy szép lehet, de okos nem. És az is kevés, ha a tervei között azt mondja majd el, hogy legfőbb célja a világbéke megőrzése. És van itt még valami. A Nemzet Szépe Szépségversenyt új típusú szépségversenyként emlegetik, hiszen a "Miss Nation's Beauty világverseny célja, hogy a szép lányok egyben hazájuk egyfajta exportőrévé is váljanak". Korábban a szervezők azt mondták, ez az ország legmagasabb díjazású szépségversenye, most erről nem beszélnek, de bizonyosan meglepetésnek szánják majd az efféle szereplési lehetőséget. 

Ahhoz képest, hogy a harmincas években a Miss Hungária szépségverseny győztesének a korona mellé luxuspizsama, luxuskesztyű, sőt átmeneti kabát, útibőrönd, öt pár selyemharisnya, három kalap, három pár luxuscipő járt, ez a "legmagasabb díjazás" nem hangzik rosszul. Korábban országimázs klipeket is beharangoztak a győztessel "melyekben a jelentkezők a legszebb magyar tájakon, a mezőgazdaság, a borászat, az állattenyésztés, a lótartás, a pálinkafőzés stb. jellemző tevékenységein keresztül hazánk nemzetközi hírnevét erősítik."

Tanulságos volt, hogy a hölgy, akit először választottak meg az ország történetében a nemzet legszebbjének és aki akkor 5 millió forintot, autót, Marokkóba és Miamiba szóló utazást, különböző értékes díjakat nyert, üzent a majdani résztvevőknek: "Fontosabb embernek érzem magam, mióta megnyertem a versenyt. Rávilágított arra, hogy mennyi probléma van a világban, amelyekkel foglalkoznunk kell és egy szépségverseny ehhez igazán jó alap. Szeretném idén is kivenni a részem a szervezésből, szerintem nagyon jó célokat tűztek ki maguk elé."

Azt javasolja, a jelentkezők figyelmesen olvassák el, mit képvisel a rendezvény, hiszen őt ez győzte meg tavaly. "Az összetartozás, a magyar hagyományok és értékek mind hozzátartoznak ehhez a szellemiséghez.Külön tetszett a verseny során, hogy nem kellett bikiniben megjelenni a színpadon, én ettől sokkal színvonalasabbnak tartom ezt a rendezvényt, mint a többit. Ráadásul az intelligenciát is fontosnak tartották a zsűritagok”  - tette hozzá a tavalyi győztes, aki véletlenül ugyanúgy az ötös rajtszámot viselte, mint az eddigi versenyek másik két szépséggyőztese. Boldog nemzet a miénk, nemzetünknek még a szépei is ötöst kapnak.