Mivel utaznak a németek?

Mix Online - Mivel utaznak a németek? - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2019. 07. 06. 8:00:20
Mivel utaznak a németek? Az Európai Unió legnépesebb tagállamának számos tartományában elkezdődött már az iskolai szünet. A vakációzók milliói belföldön (is) üdülnek. Az utazáshoz leggyakrabban saját gépkocsit használnak a polgárok. Naná, hogy húzzák az orrukat a környezetvédők!

Az NSZK-ban 45 milliónál is több autó rója az utakat. Az export és járműipar orientált - lásd. győri Audi, kecskeméti Merci - merkeli birodalomban a saját kocsi már-már családtagnak számít. Ergo, miért éppen nyaralni ne vinnék magukkal (motorizált) kedvencüket a németek!? Olvasom, hogy bel- és külhoni vakációzók közel fele - a környezetvédők bánatára - négykerekűvel vág neki a nagyvilágnak. Odahaza a Keleti-tenger és Bajorország a sztár. Határon túlon főleg a dél-európai tájak, strandok csábítják a német famíliákat. A (túl) forró Spanyolországba 2019-ben kevesebben készülnek, de még mindig többen, mint Itáliába és a szomszédos Ausztiába.

Hagyományosan Törökország is ott van a németek kiutazási toplistáján. Ennek egyrészt a jó ár/szolgáltatás arány az oka, másrészt az, hogy sok millió török/kurd (egykori vendégmunkás) rokonlátogatásra használja fel a nyári szabadság heteit. Horvátország és hazánk is népszerű a germán turisták körében. Skandinávia és az USA a pénzesebb polgárok kedvelt úticélja. A tengerentúlon aztán sokan bérutóval "csalják meg" hazai garázsban porosodó-korosodó járgányukat. Irodalma van annak, hogy az ember vakációzva, egyszer-egyszer - fogalmazzunk finoman! - "félreközlekedik". 

Az automobil mellett, a repülőgép a második legkedveltebb utazási eszköz e hetekben. A megkérdezettek harmada jelezte, hogy - főleg ezer kilométernél messzebre - a légi alterntívát választja. Akár fapadokkal is! Noha terjedőben van a buszozás, ezt csak a turisták mintegy 10 százaléka preferálja: főleg a fiatalabb korosztály. Vonattal a válaszadók alig 6-7 százaléka megy üdülni. Főleg drágasága, pontatlansága és a saját autó birtoklásának hagyománya miatt veszteséges a vasút a 83 millió lakosú Németországban. S itt - snitt - a bringázást és négykerekűek hanyagolását javalló, dízel ellenes Zöldek (egyelőre) a saját farkukba harapnak. Jó étvágyat!