Önemlékművező

Mix Online - Önemlékművező - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Csontos Tibor | 2019. 07. 15. 9:15:39
Önemlékművező A szív őszinte repesésével várom, hogy két hét elteltével újra landoljon a postaládámban az a kerületi újság, melynek tizenhat oldalából nyolc-kilencen bizonyosan láthatom a kerületünk polgárainak mesterét. Amint átad, kezet fog, ünnepi beszédet tart, kerületfejlesztési koncepciótervek fölé magasodik, vendégeket fogad, köszönt, urbánus tereferén vesz részt. Vagy egyszerűen csak ott van valahol, valamikor. A keresztrejtvény és a receptoldalon még nem találkoztam a fotójával, de komolyan: azzal sem lenne semmi gondom, ha megfejtésként adnák fel valamely összefüggésben.
Mert hiszen miért ne szerepelhetne mondjuk, a vízszintes 7., 22 és a függőleges 24. és 63 megfejtéseként valamilyen vele kapcsolatos tudnivaló? Bizonyára sokan fejtenék meg kíváncsian, hogy a kerület polgárai eme mesterének portréja miért szerepel a kerület muskátlival való beterítésének plakátján, és miért hirdetik az ő arcképével a kedvezményes izzóvásárt is. Speciel engem még ez sem zavar. Egyáltalán semmi nem zavar e polgimesti alaposan felturbózott megjelenésével kapcsolatban az ő kis médiajátszóterén. A posztja fizet, az erre felkentek pedig húzzák csak neki a médiatalpalávalót. Ha neki ez kell a komfortérzetéhez, ám legyen. 

Miként legyen a tizenhat oldalas önkormányzati lapban akár minden oldalon ott a fényképe állóban, fekvőben, ahogyan a kedves megrendelő óhajtja-sóhajtja. Kérdés persze, hogy valóban ő szerelmesedett-e bele az effajta öntömjénbe, vagy a lakájok szeretnék  főnökük - esetleg mégsem létező - narcisztikus hajlamait kifejezésre juttatni abból a kasszából, ami ugye, a közé. S persze, az is lehet, hogy az ő egzisztenciájuk kötőanyagához kell csak a tömjén. Magyar ember nem érzi jól magát, ha nincs előtte egy fenék - mondta volt Hofi Géza, akinek színre lépését egy honanya parlamentárisan kívánta megtiltani. Jelentem, Keleten, legalábbis e kerületi újságot tekintve a helyzet változatlan

Majakovszkij még önagyonülésezőkről írt, nekünk itt van az önemlékművező, aki a jelek szerint hatalom nélkülinek vélné magát, ha nem tapétáznák ki a fényképével a helyi sajtót, amennyiben a sajtó kifejezés használata helyén való még egyáltalán ebben az esetben. Talán a narcisztikus propaganda illőbb lenne ahhoz a helyzethez, melyben a polgárok e mesteréből hiányzik a szerénység, az alázat, az elegancia, a jó ízlés. Ha őt ez nem zavarja, nekem mié-rt okozna mindez álmatlan éjszakákat? 

Mindamellett nem értem kedvenc önemlékművezőmet, a propagandapuding e habzsolóját, hiszen semmi szüksége nem lenne arra, hogy a helyi lapból az ő fényképalbuma legyen. A kerülete ugyanis az egyik legjobban fejlődő városrész, nagyon sokan keresnek házat, lakást errefelé, mert az élhető és népszerű fővárosi településterületek egyike. Elismerem persze, hogy önemlékművező férfiúnkban azért még maradhatott valami a visszafogottságból: nem ő szerepelt a Szoptatás Világnapja plakátján.