Exkluzív kiállítás a Levéltári Pikniken

Mix Online - Exkluzív kiállítás a Levéltári Pikniken - Nyomtatható változat

főoldal - Kultmix
M. A. | 2019. 06. 07. 16:37:14
Exkluzív kiállítás a Levéltári Pikniken A levéltár mindenkié, ezért a pünkösdi hétvégén, június 7-8-án Pikniket tartanak Budapest Főváros Levéltárának udvarán, ahol a rejtett kincsek mellett, exkluzív módon, először, Teleki Pál búcsúleveleit is meg lehet nézni.

Először és csak a Piknik két napja alatt lehet megnézni az 1941-ben öngyilkosságot elkövető gróf Teleki Pál miniszterelnök nemrég a Budapest Főváros Levéltára tulajdonába került búcsúleveleit és a Magyar Nemzeti Levéltárban őrzött, Horthynak írt lemondó- és búcsúleveleit. Kevesen tudják, hogy a grófot már korábban is foglalkoztatta az öngyilkosság gondolata, így összesen négy ilyen tárgyú levele maradt fenn különböző korszakokból. Ezeket most először állítják ki egyben.

A levéltár egyébként sok olyan dokumentumot tartalmaz, ami a hétköznapi ember számára is érdekes és fontos: itt találhatók a családunk múltjáról, elveszett rokonainkról szóló iratok, fontos dokumentumok az örökösödési- és ingatlanügyekhez, lakóhelyünk múltjához és közös történelmünkhöz.

Ezen a hétvégén be lehet majd ülni egy Időgépbe is. A modern levéltár ugyanis már digitális is, és az iratok egyre nagyobb részét már elektronikusan is tárolják. De részt lehet venni egy  családfa kutatási gyorstalpalón, vagy meg lehet nézni a XIX–XX. századi fürdőkultúráról szóló kiállítás; a gyerekek pedig régi okleveleket is készíthetnek. A Falkonetta Kompánia 17. századi ruha-,tánc- és fegyverbemutatót tart, de lesz bábszínház, kisállat-simogató és koncertek is, a belépés pedig mindenkinek ingyenes.