Jaguar: szuper csendes luxuskocsi

Mix Online - Jaguar: szuper csendes luxuskocsi - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2019. 06. 09. 17:06:16
   Jaguar: szuper csendes luxuskocsi A 2019-es Év autója díjat {a tavalyi skandináv diadal után} egy környezetbarát luxuskocsi söpörte be. Noha az NSZK-n kívül – csak nálunk gyártott A-osztálybeli Merci is ott volt az esélyes típusok között, a Jaguar I-Pace lett a befutó!
Mint emlékezetes, a rangos elismerést 2018-ban (a környezetvédők jogos aggodalma ellenére) egy közel kéttonnás szabadidős (SUV) verda kapta. A bajnok - az 56 férfi + 4 női ítész döntése alapján - a Volvo XC40-es lett. A csinos, komfortos, macsós, nehézsúlyú, svéd országúti cirkáló üzemanyag fogyasztása picit durva, de perceken belül debütált a takarékosabb Plug-in-Hybrid verzió is.

Márciusban, Svájcban kiderült, hogy melyik modell lett 2019-ban az  Év autója. Lássuk mely hét márka került fel a toplistára? Nos Franciaországból három újdonság is elnyerte a zsurnaliszták tetszését. A dögös, sportos Alpine A 110, noha kicsit a Porsche kupékra hajaz, a legendás, farmotoros, német luxuskocsinak főleg csak árban lehet riválisa, ám majdnem nyert. Klasszul fest a Citroen C5 Aircross – a szabadidős járgányok mezőnyében. Pazarul néz ki a szintén négyajtós Peugeot 508-as limuzin/kombi is, mely - retro? - stílusvilágával engem a 60-as évek francia/olasz négykerekű remekműveire emlékeztet. Az egyes alumínum karosszéria elemek révén „könnyített” verda négyhengeres, benzines/dízel erőforrásai 200 km/h feletti suhanást garantálnak – akár már 10 millió forint alatti tarifáért.

Az immáron Kecskeméten is gyártott A-Klasse Mercedes ugyanebben az árkategóriában toboroz magának vevőket. Az európai piacon főleg a (nyolcadik generációs) Volkswagen Golf elegáns, sportos konkurenseként számon tartott csillagos novumnál – szerintem – picit unalmasabb a Ford Focus és a Kia Ceed friss nemzedéke. A tömegízlés persze sikertípusokká avathatja ezen komfortos, megfizethető masinákat. Sokkal ritkább látvány lesz az utakon a Car of the Year 2019 versenyben győztes Jaguar I-Pace. Az angol modell kívül-belűl lenyűgöző: formavilága és menetteljesítménye egyaránt egyedi. A csendes, elektromos (90 kWh 388 V Lithium-lon) suhanásnak – egy töltéssel kb. 470 kilométeres táv – természetesen megkérik az árát. De fogadni merek, hogy a 25 millió forintos alapára ellenére a Jaguar I-Pace a magyar utakon is otthonosan fog mozogni. Pláne, hogy besöpörte az Év autója címet a Genfi-tónál!