Kloppék a Benficát hívták segítségül

Mix Online - Kloppék a Benficát hívták segítségül - Nyomtatható változat

főoldal - Sport
NS | 2019. 06. 06. 8:39:36
 Kloppék a Benficát hívták segítségül Tökéletesen sikerült a Liverpool labdarúgócsapatának felkészülése a Tottenham Hotspur elleni Bajnokok Ligája-döntőre: Jürgen Klopp együttese 2–0-s győzelmet aratott londoni riválisa felett, s mint a hét elején kiderült, a „vörösök” a finálé előtt a marbellai edzőtáborukban tökéletesen lemodellezték, mire számíthatnak a Spurstől.
A Liverpool a Bajnokok Ligája-döntő előtt Spanyolországba, a labdarúgócsapatok körében igen népszerű Marbellába vonult edzőtáborozni, ahol a finálét megelőző napokban zárt kapus felkészülési meccset vívott a Benfica B-csapatával. Gondolhatná az ember, ez a mérkőzés semmi más célt nem szolgált, mint hogy a Liverpool-játékosok az angol bajnokság befejezése után is meccsterhelést kapjanak az idény legfontosabb összecsapása előtt, ám a találkozó tető alá hozatalának hátterében egész más ok húzódott.

A Liverpool menedzsere, Jürgen Klopp és segítője, Pepijn Lijnders ugyanis hasonlóságokat fedezett fel a Tottenham és a portugál másodosztályban negyedik helyen végző Benfica B-csapatának játékstílusa között, ezért az angol klub szakmai stábja arra kérte a lisszaboniakat, modellezzék a Spurs játékát a BL-döntő előtt. Erről Renato Paiva, a Benfica B vezetőedzője beszélt az A Bola hasábjain.

„Lemodelleztük a Tottenham két-két támadási és védekezési formáját, valamint azokat a rögzített játékhelyzeteket, amelyekről azt gondoltuk, hogy a Spurs a döntőben alkalmazni fogja – kezdte a Benfica B trénere. – Lemásoltuk a kapus és a középhátvédek labdakihozatali szokásait, és a védekezésben használt 4–2–3–1-es formációjukat, amelyben a csatár az ellenfél belső védői közé mozog be, a »tízesük« pedig a Liverpool »hatosát« zavarja. Az egyik játékosunk Eriksen, a másik Alli, a harmadik Kane mozgását utánozta.”

„Támadásban és védekezésben is igazodtunk a Tottenham 4–2–3–1-es felállásához, a két középpályás a labdakihozatalok közben közelebb helyezkedett a belső védőkhöz. Ideális esetben a Tottenham minél közelebb akarta volna csalogatni a Liverpool játékosait a tizenhatosához, hogy aztán a kapusok és a középhátvédek passzaival területeket nyisson saját szélső védői és a támadók számára.”

„A Liverpool ugyanazzal a kezdőcsapattal állt fel ellenünk, mint később a döntőben. A klub tanácsadója azt mondta nekünk, hogy köszönik a profizmusunkat, mert tisztában vannak vele, hogy amikor a Benficánál tüsszent egyet valaki, abból a portugál sajtóban már hír lesz. Erről az ügyről azonban semmi sem szivárgott ki.”

Utólag kijelenthetjük, a gyakorlás elérte a célját, mert bár a Liverpool csak 35 százalékban birtokolta a labdát, magabiztosnak mondható győzelmet aratott a BL-döntőben.