Ronaldo autója

Mix Online - Ronaldo autója - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2019. 06. 07. 8:00:22
 Ronaldo autója Szerkesztő barátom pár éve arra kért, hogy külhonból küldött jegyzeteimnek legyen – lehetőleg – magyar vonatkozása. Nos a világ talán legdrágább négykerekűjére e hetekben lecsapó, sokszoros aranylabdás portugál focista 1985-ben azon a szigeten született, ahol migráns utolsó királyunk elhunyt.
Jómagam 2010-ben jártam Madeirán. Természetesen felkerestem IV. Károly emlékhelyét is. Az idős Ferenc Jóskát 1916 végén követő császár-király alig volt korosabb halálakor, mint most a Juventus Turin támadójátkosa. Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro a sziget fővárosában született, ahol a remek sült békacombot és a fagylalt különlegességeket mindenkinek csak ajánlani tudom. Funchal kicsi, romantikus, hegyvölgyes település. Reptere kurta, veszélyes. Hol a túróban volt ott egy másik placc, ahol a madeirai kamasz zseni megtanulta a góllövés csinját-binját? Rejtély, a nevét viselő múzeum talán választ ad erre (is).

Szóval a spanyol, olasz, német nyelvterület lapjai a nyár közeledtével azt a – reklámnak sem utolsó – hírt röppentették fel, hogy Cristiano új négykerekű játékszere, egy éjfekete országúti rakéta. A húsz Zsiguli izmát villogtató Bugatti La Voiture Noire, állítólag hat kipufogócsövet kapott a 2016-ban labdarúgó ebét nyerő sportsztár kérésére. Az előszeretettel turbózó nyugati sajtó a kétajtós, országúti rakéta árát a 12 és 17 millió euró közöttire taksálja. A baromi alacsony sportkocsiba magát bepréselő, 187 centis Ronaldo – persze nem szülőszigetén – akár 400 km/h feletti tempóval is suhanhat.

Ám, ha nem vigyáz, hamar legurul Európa térképéről. Avagy jogsijára csapnak le a rendőrök. Például Torinóban – a Fiat anyavárosában – ahol tavaly óta rúgja a bőrt a 34 éves, multimilliomos legény. Portugália vélhetően legismertebb sportembere állítólag tucatnyi luxusautóba fektette be vagyonát: (titkos) garázsában bőven lehet még parkolóhely, így megjósolom, hogy az aktuális Bugatti sztorit, 2020-ban újabb automobil mese követi majd. És a történet megint nem esztergomi Suzukiról - lásd. szerkesztő barátom kérése a „magyar szálra vonatkozóan” - vagy kecskeméti Merciről szól majd, mert e kitűnő típusok nem elég drágák! Márhogy Ronaldo barátunknak!