A Karoling uralkodó öröksége

Mix Online - A Karoling uralkodó öröksége - Nyomtatható változat

főoldal - Nagyvilág
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2019. 06. 04. 12:54:56
A Karoling uralkodó öröksége Nagy Károly hajdani Frank Birodalmának keleti tájain gyakorta söpört végig a történelem vihara. A Karoling uralkodó korának építészeti emlékeire azért itt-ott még rábukkanhatunk az Európai Unió tájain, például az NSZK-ban.
Nagy Károly (768-814) egykori Frank Birodalmának keleti tájain gyakorta söpört végig a történelem vihara. A Karoling uralkodó korának építészeti emlékeire azért itt-ott még rábukkanhatunk Németországban. Például a festői Rajna-vidéken, ahol Lorchban bel- és külföldi turisták százezreit vonzza a nyolcadik századi Király-Csarnok. Aachentől Lübeckig és Wittenbergtől Kölnig gazdag az NSZK középkori, főleg gótikus dómokban, templomokban és reneszánsz illetve barokk stílusban született palotákban.

A több ezer magán- és köztulajdonban lévő kastély közül a - rokokó színháznak otthont adó - schwetzingeni melllett a marksburgit emlegetik igazi idegenforgalmi attrakcióként. Míg politikai szempontból az 1780-as években emelt berlini Schloss Bellevue (képünkön) a leghíresebb. Az idén alapkő letételének 135. és átadásának 125. évfordulóját ünnepelő Reichstagtól negyedórányi sétával elérhető "Szép kilátás"-kastély már jó hat évtizede szolgál a (nyugat)német államfők szállás-, illetve munkahelyéül. Jelenleg Frank-Walter Steinmeier elnök (korábbi külügyminiszter) dolgozik ott.