Kortárs okos cipó

Mix Online - Kortárs okos cipó - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Csontos Tibor | 2019. 05. 14. 8:00:27
Kortárs okos cipó Nem is olyan régen ugyanitt jegyeztünk fel az utókornak némi gondolattöredéket a kortárs vizes kifliről, ezúttal pedig a kortárs okos kenyér körül vállalkoznánk némi veknitúrára. Annak apropóján, hogy kezünkbe került egy sajtóanyag, mely szerint ma már ezerhétszáz üzletben kaphatók okos cipók, melyek fantázianevében benne van a jóság és a vitalitás. Mely szerint van egy hajdúsági cég, amely úgynevezett okos élelmiszereket gyárt és forgalmaz.
Ők, miként feljegyeztük, már korábban bemutatták a legújabb nemzeti okos élelmiszert. Világnyelven: a Smart Foodot. Eme legfrissebb okos élelmiszer példának okáért egy speciális kenyér. Amit "a cégcsoport igényes, tudományos elrendezésű (prospektív, placebokontrollált, keresztezett, randomizált, kettős vak) III-as fázisú klinikai vizsgálatnak vetett alá". Húha, ez így már nagyon komoly. Bizonyára buta ötlet lenne ezt az okos kenyeret megkenni pórias,a római hármas fázisú klinikai vizsgálatot teljességgel nélkülöző házi röfizsírral, betakarni lila hagymával és póriasan beborítani - írtuk anno. 

Nos, ezúttal megtudtuk a következőket: " E termékek attól okosak, hogy amellett, hogy finomak és teljes gasztronómiai értékűek, jól körülhatolható területeken konkrét és aktív egészségügyi, élettani előnyöket nyújtanak fogyasztóiknak." Ezek után cseppet sem lehet véletlen, hogy "ezt az új, XXI. századi élelmiszer-egészség koncepciót tavaly beválasztották  Az év 100 legérdekesebb magyar innovációja, a közelmúltban pedig a Magyar Innovációs Nagydíjon a negyven legismertebb innováció közé". Úgy bizony! Ez a kortárs innovált okos cipó ott van a száz legérdekesebb magyar innováció között. Eme okos élelmiszer káeftéje a következő két évben szeretné elérni, hogy okos kenyerük az egész országot lefedje, a brandjük termékei valamennyi sütőipari formátumban - jön az okosan tekeredő kakaós csiga? - elterjedjenek. 

Az okos autó, okos telefon, okos város után itt vannak hát az okos élelmiszerek, köztük az okos kenyér. A minap elhangzott az egyik reggeli rádióműsorban, hogy az élelmiszeripar a legjövedelmezőbb üzlet a kábítószer-kereskedelem után. Nem tudom, a fegyverkereskedelmet hol hagyták, de a kajaiparnak ez a második helye cseppet sem lepett meg. Amiket ugye. megetetnek velünk, lehetnek is a képzeletbeli dobogó ezüstös fokán. Azt meg végképp nem értem, miért kell ekkora cipófeneket keríteni az okos élelmiszereknek. Ugyanis joggal hihetnénk, hogy csupa okos (lásd még: egészséges, teljes gasztronómiai értékű, jól körülhatolható területeken konkrét és aktív egészségügyi, élettani előnyöket nyújtó, emberi fogyasztásra alkalmas) élelmiszereket gyártanak, forgalmaznak, adnak el.

De hát erről - és ezt régóta tudjuk - szó sincs. Tehát hülye élelmiszereket eszünk-iszunk, mostantól pedig majd figyelhetünk a nagy konkurenciára, az okos élelmiszerek beszerzésére. Melyek okossága, mondják, a kedvező élettani hatásában, finomságában, teljes gasztronómiai értékében rejlik. Engem azonban továbbra sem hoznak lázba az okos élelmiszerek. Leírtam már egyszer, hogy nemzedékem gyerekkora csupa okos élelmiszerrel telt, csak éppen nem úgy hívták. A hús hús volt, a liszt liszt, az olaj olaj, a sajt, a tejföl a vaj látott tehenet, azaz tejből készült, és az otthon dagasztott, kelesztett, kemencében sült házikenyér sem az okos kenyér elnevezést kapta a keresztségben. Pedig ha valami, az okos kenyér volt. Okos nagymamáink okos kenyeret sütöttek. 

Táplálót, egészségeset, finomat - adalékanyagok nélkül. Minek ide Okos Élelmiszer Kutatási Program? Ajánlok valami egyszerűbbet. Csupán fel kellene kutatni, miként készült anno a kenyér. Nem lisztutánzatból. Lisztből. Ehhez adtak vizet, sót, és kovászt készítettek a kenyérhez. Majd dagasztottak, pihentettek, hajtogattak, hűtöttek, pihentettek majd sütöttek. Kovászolt kenyeret. Igazit. Okosat. Ami konkrét és aktív egészségügyi, élettani előnyöket nyújtott. Na, amikor az kisült, az felért száz érdekes innovációval.