Egy ottfelejtett tábla

Mix Online - Egy ottfelejtett tábla - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Árpási Zoltán | 2019. 04. 26. 8:00:24
Egy ottfelejtett tábla Az épp még létező fóti gyermekközpont (lánykori nevén: Fóti Gyermekváros) kerítésén hatalmas - immár rozsdásodó - tábla hirdeti az Új Magyarország fejlesztési terv dicsőségét. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség helyezte ki úgy tíz évvel ezelőtt. "Speciális Gyermekotthon kialakítása a fóti Károlyi István Gyermekközpontban" - olvashatjuk a hatalmas tacepaón.
A rajta lévő szövegből azt is megtudhatjuk, hogy a kivitelezés ideje 2009. 07. 01. – 2010. 12. 31., a kedvezményezett a Károlyi István Gyermekközpont, s hogy ki a kivitelező és a tervező, s mi a közreműködő szervezet neve. Végül ott a legfontosabb adat: „Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 152 808 030 forint.”
Fordítsuk le a magunk nyelvére az olvasottakat! 2009-ben még úgy gondolták – azok, akik anno ezen gondolkodtak –, hogy a fóti gyermekközpontnak jövője van, mégpedig a Pest megyei kisvárosban. Különben miért viselte volna a helyi kastély egykori tulajdonosának a nevét, mintegy jelezve, hogy ugyanúgy hozzátartozik Fóthoz, mint maga az egykori főúri rezidencia. Aztán miért gondolták azt, hogy a gyermekközpontnak szüksége van egy speciális gyermekotthonra, ha nem azért, mert hittek abban, hogy a jövőbe ruháznak be. Végül, mi végre „toltak be” oda közel 153 milliót, ha nem azért, mert úgy vélték, jó helyre megy a pénz, s persze nem csak tíz esztendőre. (A nagyobb részt uniós pénz!) 
A fóti gyermekközpont felszámolásának, az ott élő gyermekek szétszórásának (hivatalosan: áthelyezésének) – sokak által vitatott – szakmai indokait nem ismerem. Mint ahogy azt sem tudom, honnan is tudhatnám, mi a szándék a kastélykerttel és a gyermekközpont épületeivel, köztük a mindössze tíz éves speciális gyermekotthonnal.
Tényleg nem tudom, de legalább azt a táblát vegyék le! Az uniós pénzekkel való gazdálkodás szégyentábláját.