Bükkábrány - Bekapcsolt a naperőmű

Mix Online - Bükkábrány - Bekapcsolt a naperőmű - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
index | 2019. 04. 13. 8:39:58
Bükkábrány - Bekapcsolt a naperőmű Szerdán hivatalosan is átadták Bükkábrányban Magyarország jelenlegi legnagyobb, 22,6 megawattos naperőművét. A Mátrai Erőmű ZRt. 100 százalékos tulajdonában lévő Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. 5,4 milliárd forintba kerülő beruházása saját erőből, illetve a Gránit Bank Zrt. finanszírozásában valósult meg.
A magyarországi napenergia-piac aktualitásaival és várható változásaival a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 konferenciája is foglalkozik. Még nem késő jelentkezni!

A naperőmű a korábbi meddőhányó 32 hektáros, rekultivált területén valósult meg, és 63 840 darab, egyenként 355 wattos napelemből áll. A területen 10 kompakt inverter-transzformátor állomást helyeztek el, a megtermelt villamos energiát 35 kilovoltos feszültségszinten, a bükkábrányi telephely meglévő alállomásán keresztül táplálják az ÉMÁSZ hálózatába. A kivitelező fővállalkozó a SPIE Hungária Kft és a német bejulo GmbH volt.

A tavaly szeptemberi alapkőletétel után februárban kezdődött meg a próbaüzem, és április 1-jétől már kötelező átvételi rendszerbe értékesíti a megújuló villamosenergiát az erőmű. A Mátrai Erőmű tájékoztatása szerint a kedvező időjárásnak köszönhetően már sikerült megközelíteni a névleges 19,95 MW-os teljesítményt. Az éves várható termelés 25 gigawattóra, amely mintegy 10 ezer háztartás átlagos éves villamosenergia igényét képes fedezni megújuló forrásból. A fejlesztésnek köszönhetően körülbelül 25 ezer tonnával csökkenhet a hazai széndioxid-kibocsátás.

A Mátrai Erőmű ZRt. hosszú távú fejlesztési stratégiájának megfelelően a Bükkábrányi Fotovoltaikus Projekttel kezdte meg a nagyszabású, megújuló energiatermelési beruházások sorát, amelyek a bányaművelés és erőmű-üzemeltetés után felhagyott területeken valósulnak majd meg. A vállalat célja, hogy a megújuló energiatermelési fejlesztésekkel megőrizze piaci pozícióit, vagyis továbbra is a hazai termelés ötödét, az itthon fogyasztott áram 15 százalékát a Mátrai Erőmű ZRt. állítsa elő.