Felejthetetlen kiskocsik

Mix Online - Felejthetetlen kiskocsik - Nyomtatható változat

főoldal - Életmód
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2019. 04. 12. 12:33:41
Felejthetetlen kiskocsik Akinek a fészerében egy 80-as évekbeli, 126-os Kispolski szunnyad . netán narancssárga színben ! / ne politizáljunk! - az jól teszi, ha kivár az eladással 2020-ig, amikor sejthetően még jobban megdrágulnak a keleti oldtimerek.
Banki kamat alig. Hajdan a nyugati (immáron veterán) modellek nagyobb szériában - jobb minőségben? - készültek, mint a KGST-típusok, így a piacon gyakoribb a Simca, mint a 125-ös Nagypolski, 1200-as Zsiga. De lássuk a karcsúbb kocsik mezőnyét! Persze anno kinek a Trabant, a Zaporozsec, kinek a Fiat 500-as jelentette ifjúsága kedvenc kisautóját. {Én ez utóbbi, vászontetős, piros, torinói típussal suhantam Pest és Balaton között, max. 95 km/h-s tempóval...}

Ám a hazánkban szép számmal akadtak olyanok is, akik csak a nyugati limuzinokért lelkesedtek, noha egy éjfekete, négyajtós Volgának is megvolt a maga (diszkrét) varázsa a Kádár-korszakban. 2019: a zsúfolt nagyvárosokban feltűnően sok a Smart és a Mini. A Lengyelországban összeszerelt retro 500-as Fiat is népszerű. A francia márkákból is jobbára az alacsony üzemanyag fogyasztású és alapárú típusok kelendők. Németországban, de más gazdag EU tagállamokban is izgalmas trend, hogy a család második (harmadik) járművének egy bájos, környezetbarát Youngtimert választ magának a polgár. A 60-as években elterjedt Renault 4-es és a Citroën Kacsa éppúgy kult státuszt ért el napjainkra, mint a már korábban debütált brit ős-Mini. Az olasz autóipar fénykorát idéző, Fiat 500-asok, az izmosabb Kispolskik, a Trabantok sem haltak még ki egészen Európa szívében. A legendás Volkswagen Bogár pedig örökéletűnek tűnik. Ha szolidan motorizáltak is ezek a praktikus kiskocsik, főleg városi (parkolóhely hiányos) forgalomban megállják a helyüket. Ráadásul – így a gyűjtők – pénzbefektetésnek is kifizetődők lehetnek.