EP-választás: újabb pártokat vettek nyilvántartásba

Mix Online - EP-választás: újabb pártokat vettek nyilvántartásba - Nyomtatható változat

főoldal - Friss
mti | 2019. 03. 14. 14:48:57
EP-választás: újabb pártokat vettek nyilvántartásba Újabb pártokat vett nyilvántartásba a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).
Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi követelményeknek, az NVB egyhangú döntéssel nyilvántartásba vette az LMP-t, az Egyenlőség Roma Pártot és a Demokraták Pártját.
    Az NVB a Momentum Mozgalom nyilvántartásba vételét - három ellenzéki ellenszavazattal - visszautasította, mert a bejelentőlapon feltüntetett székhelycím nem egyezett meg a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában szereplővel, illetve, mert a bejelentő Fekete-Győr András képviseleti jogosultsága a nyilvántartás szerint már tavaly nyáron megszűnt. 
    Az NVB korábban már 14 pártot nyilvántartásba vett a választásra. 
    Az Európai Parlament 21 magyar képviselőjének választása május 26-án lesz, az EP-választás listás szavazással történik, listát bejegyzett pártok állíthatnak. A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár - aláírásával hitelesített - ajánlása szükséges, a pártoknak április 23-án 16 óráig kell összegyűjteniük a támogató ajánlásokat és bejelenteni listájukat az NVB-nél.
    Az NVB az ülésen 5:3 arányban érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Párbeszéd Magyarországért kifogását a kormányzati plakátokkal kapcsolatban. Korábban már a Demokratikus Koalíció és a Momentum is nyújtott be kifogást a Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét is ábrázoló kormányzati hirdetések miatt, kérve, a testület állapítsa meg, hogy a kormány megsértette a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét. Az NVB ezeket a kifogásokat - ahogyan most a Párbeszéd kifogását is - érdemi vizsgálat nélkül elutasította, arra hivatkozva, hogy a kifogás a kampányidőszak előtti tevékenységet kifogásolja, a testületnek ezért nincs hatásköre a megítélésére. A választási bizottságok ugyanis a kampánytevékenységet kizárólag kampányidőszakban vizsgálhatják, amely a szavazás napját megelőző 50. naptól - ez az EP-választás esetében április 6. - a szavazás befejezéséig tart.
    Az NVB ezen érvelését a DK ügyében a Kúria már megerősítette. Az NVB határozata nem jogerős, ellene három napon belül a Kúriához lehet fordulni.
    Az ülésen Litresits András, az MSZP delegáltja javasolta, a testület forduljon az Állami Számvevőszékhez, hogy az vizsgálja ki a kormányzati plakátkampányok ügyét, de a javaslatot a testület 4:4 arányban, az elnök ellenszavazatával elvetette.