Chaplin az inkák között: megnyílt az Inkák Aranya kiállítás

Mix Online - Chaplin az inkák között: megnyílt az Inkák Aranya kiállítás - Nyomtatható változat

főoldal - Kultmix
Mixonline | 2019. 03. 14. 10:58:11
Chaplin az inkák között: megnyílt az Inkák Aranya kiállítás Szerdán megnyílt az Inkák Aranya című kiállítás a belvárosi KOMPLEX-ben, a Király u. 26. alatt. A világ legértékesebb aranygyűjteményét, amely egy ezeréves kultúra hordozója, hárommilliárd forintra biztosították. A tárlatot az a JVS Group Magyarország szervezte, amely korábban a nagy sikerű Titanic, a BODY és A világ múmiái kiállításokat hozta el a magyar fővárosba. Letűnt birodalmak misztikus titkai tárulnak fel a JVS Group Magyarország újabb interaktív tárlatán, amely az Andok vidékét egykoron uraló népek dollármilliókat érő kincseit mutatja be, Chaplin is feltűnik.
Letűnt birodalmak misztikus titkai tárulnak fel a JVS Group Magyarország újabb nagyszabású interaktív tárlatán. Az Inkák Aranya kiállítás az Andok vidékét egykoron uraló népek dollármilliókat érő kincseit mutatja be, amelyek egyeseket dúsgazdaggá tettek, míg mások fejére mérhetetlen kínt és szenvedést hoztak.

Az Inkák Aranya kiállítással több száz féltve őrzött ékszer, maszk, vallási, kultikus tárgy, hatalmi jelkép érkezik Peruból Budapestre - mind-mind egykori ötvösök kezeinek alkotásai Vannak közöttük használati tárgyak, poharak, korsók, ékszerek, melldíszek, fülkorongok és fülbevalók, orrkarikák, maszkok is. Láthatunk egy aranyból készült, 207 grammos oposszum figurát, hat soros, aranygömbökből összeállított nyakéket, és aranylemezekből megmunkált, könyökig élő kesztyűt is. A több mint száz, eredeti arany műkincs először hagyta el Perut. 

Egyik-másik értéke bőven meghaladja a 100 millió forintot, az összértékük pedig a három milliárd forintot. A Mujica Gallo alapítvány által működtetett perui Aranymúzeum páratlan arany és ezüst gyűjteménye a Magyarországon fellelhető, különleges kerámia leletekkel gazdagítva, nagyszerű betekintést adnak a felsorakoztatott kultúrák életébe, amelyek a mai Peru területén és azon túl, Közép- és Dél-Amerikában virágoztak.

Az Andok párás hegyvonulataitól az óceán sivatagos partjáig évszázadokon keresztül egyedi civilizációt építő, hatalmukat több ezer kilométerre kiterjesztő inkák az aranyban a Napot és az isteneiket látták. E ragyogó nemesfém testesítette meg számukra a meleget, a fényt, az életet. Uralkodóik, a Nap leszármazottjaiként, aranytárgyak tömegével vették körbe magukat. A különleges, már-már földöntúlinak tetsző műalkotások megidézik az európaiak érkezése előtt virágzó kultúrákat, valamint bemutatják, hogyan borította vérbe a dél-amerikai kontinenst a nemesfém csillogása. 

A gazdag anyagot felvonultató, ízlésesen megrendezett kiállítás mindemellett részletesen bemutatja az azték és az inka kultúrát, társadalmaik felépítését, e kultúrák mindennapjait, hatalmas makett viszi el a látogatót az inkák szent helyére, Machu Picchura, megismerhetjük Cuzcot, az inkák fővárosát és olykor kegyetlen, emberáldozatokat is bemutató szertartásait, s azt az utat is, amely a a kukorica, a burgonya Dél-Amerikából megtett Európába. S persze, beszámol a kiállítás e két virágzó kultúra pusztulásáról, elpusztításáról is. 

A kiállításon nem csupán az inka és az azték kultúrát bemutató film is látható, de külön teremben követhetjük nyomon mindazt, amit az aranyláz jelentett. Sőt Charlie Chaplin 1925-ben készített Aranyláz című filmje is folyamatosan forog. 
.