Berlini sztárleltár

Mix Online - Berlini sztárleltár - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Mogyorósi Géza | 2019. 02. 18. 8:42:42
Berlini sztárleltár A 2019-es Berlinale (69th Berlin International Film Festival) február 17-én, közönségnappal ért véget. Addig egymásnak adják a kilincset Németország legnagyobb városában a világsztárok. Így volt ez már a második világháború után is, midőn elstartolt a Spree-parti nemzetközi mustra.
Idén az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche a maciosztó zsűri frontasszonya és a muzsikus Sting hitvese, Trudie Styler producernő is benne van az ítészbrigádban. A „tavaszias” Berlinben akad más (belföldi és brit) sztár is, így Lars Eidinger, Franz Rogowski, Bill Nighy és Tilda Swinton. A magyar jelenlétről Buda Flóra Anna diplomamunkája, valamint Tóth Luca friss alkotása gondoskodik a rövidfilm versenyben. S Mészáros Márta hajdan Arany Medve-díjas Örökbefogadása (1975) és Tarr Béla szintén felújított, negyedszázados Sátántangója is vetítésre kerül a 69. Berlinalén. {Apropó Mészáros Márta! A 17 nagy versenyfilm közül hetet hölgyek jegyeznek idén – a tehetséges magyar rendezőnő volt az első a sorban, aki (s)macit kapott a Spreenél!)

Persze régen sem volt hiány nagy nevekből, midőn a legelső Berlinale - 1951 nyarán - a Titania Palastba csábította a mozibarátokat. A művészet már akkor sem ismert határokat.  A történelmi ős-filmszemle prominens vendégei között ott volt Olga Tschehowa, Hilde Sessak, Käte Haack és Winnie Markus. A német zsűri Arany-Medve díját a drámai filmek kategóriájában a Leopold Lindtberg rendezte  "Négyen a dzsipben" című svájci alkotás nyerte. 

A filmvígjátékok közül a Jean-Paul Le Chanois  "Sans Laisser D'Adresse" című produkciója kapott arany(ozott) szobrocskát.  A krimi- és kalandfilmek mezőnyében Mitchell Leisen "The Mating Season" című munkája bizonyult a legjobbnak. Az 1952-es Berlinale legnevesebb vendége - a fiatalon a Spreenél élő és alkotó - Billy Wilder volt. A 3. Internationale Filmfestspiele leggyakrabban fotózott, interjúholt kedvence Gary Cooper lehetett. Az 1953-as fesztivállal egy időben lezajlott véres kelet-berlini munkásfelkelés még felejthetetlenebbé tette a mozi ünnepét. 

A romos világvárosban negyedszer megrendezett Nemzetközi Filmfesztiválra sok művész már törzsvendégként érkezett: a legszexisebb fényképek, alighanem Sophia Lorenről, Yvonne de Carlo-ról és Gina Lollobrigidaról készültek '54 nyarán. A 35 fokos kánikula sem szegte kedvét a múfaj szerelmeseinek és autogramvadászoknak, akik nem is sejthették, hogy nehéz anyagi körülmények között szerveződött a szemle. 1955-ben első ízben kapott Arany-medve díjat hazai, vagyis (nyugat-)német alkotás. "A patkányok" című játékfilmet Robert Siodmak rendezte. Ezüst-macit (a budapesti születésű)  Ladislao Vajda kapott "Marcellino" című kiváló alkotásáért. 

Pár hónappal a magyar forradalom küszöbén - a germán gazdasági csoda kellős közepén – 1956 nyarán 34 ország produkcióit láthatta a publikum West-Berlinben. Az 1100 hivatalos vendég közül ötszázan zsurnalisztaként tudósítottak (kritizáltak) a júliusba átnyúló fesztiválról, melyet olyan sztárok tiszteltek meg jelenlétükkel, mint Trevor Howard, Michéle Morgan, Gary Cooper, Jeanne Moreau. Akkor először ítélkezett nemzetközi zsűri a legjobb produkciókról, Marcel Carné  (Franciaország) elnökletével. Micsoda idők!