Légiközlekedési szünet Belgiumban

Mix Online - Légiközlekedési szünet Belgiumban - Nyomtatható változat

főoldal - Friss
mti | 2019. 02. 12. 19:28:50
Légiközlekedési szünet Belgiumban Teljesen leáll a légiközlekedés szerdán Belgiumban az országos sztrájk miatt, amelyhez a légiforgalmi irányítók is csatlakoztak - jelentették be kedden Brüsszelben.
A belgiumi légtér irányítását végző vállalat arról számolt be, hogy a munkabeszüntetés okozta bizonytalanság miatt kedd este 10 órától 24 órán keresztül egyetlen járat indítására vagy fogadására sem adnak engedélyt. Ez alól csak a kormányzati, katonai és vészhelyzeti repülések jelentenek kivételt.
    A cég szóvivője közölte, a sztrájk nem érinti a belga légteret 8000 méter fölötti magasságban átszelő repülőgépeket, mivel azok forgalmát az európai légiforgalmi irányítást összehangoló szervezet (Eurocontrol) maastrichti központja kezeli. A magaslégtérben haladó járatok repülési útvonalát nem változtatják meg.
    Egyelőre nem tudni pontosan, hogy összesen hány járatot, illetve utast érint a fennakadás, de az biztos, hogy tízezrekről van szó.
    Bennfentes források szerint az akció megzavarja a NATO szerdán kezdődő védelmi miniszteri ülését, egyes résztvevők valószínűleg késve fognak megérkezni.
    A legnagyobb belga szakszervezetek által bejelentett általános munkabeszüntetés számos más szektorra is kiterjed február 13-án, egyebek mellett a közhivatalokra, a rendőrségre, a kórházakra, a tömegközlekedésre és a postára is.
    Sajtóhírek szerint a tiltakozók béremelést, jobb munkakörülményeket, magasabb jövőbeli nyugdíjakat követelnek.