Kosslick utolsó fesztiválja

Mix Online - Kosslick utolsó fesztiválja - Nyomtatható változat

főoldal - Kultmix
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2019. 02. 10. 9:18:26
 Kosslick utolsó fesztiválja 2019 tavaszáig szól a berlini Nemzetközi Filmfesztivál igazgatójának megbízatása. Így a februári, 69. Berlinale lebonyolítása még Dieter Kosslick feladata. Magyar szereplés? Igen! Buda Flóra Anna diplomamunkája, valamint Tóth Luca friss alkotása rajtolhat az idei rövidfilm viadalban.
A hidegháborús korszakban - jóval Mészáros Márta '75-ös diadala előtt - az Internationale Filmfestspiele Berlin ünnepelt hírességei között ott volt a nyugati zónában mások mellett Gina Lollobrigida, Sophia Loren, Burt Lancaster. Valamint a magyar gyökerű Tony Curtis és Ladislao Vajda. 1961-ben, midőn a fal épült a Jayne Mansfield - Mickey Hargitay párosra vadászott a legtöbb fotós. Velük nem futhattam össze, de a három esztendeje Életmű-díjat kapott Wim Wenders egyszer a tartotta nekem az ajtót a Hyatt szálló főbejáratánál: egy sajtórendezvényre igyekeztem éppen. A mester "Berlin felett az ég" (1985) és a "Millió dolláros hotel" (1999) című remekműveit már régen a szívembe zártam.

A piros sálas, már mackós küllemű - idén 70 éves - Gérard Depardieuvel a Budapester Strassén futottam össze. Ment, mint az úthenger! A francia művésznél kecsesebb jelenség volt Claudia Cardinale, aki a 21. század elején az olasz filmkereskedők standján kávézott - tőlem két méterre. A dívába még akkor "szerettem bele", amikor iskolásként vagy féltucatszor megnéztem a moziban a "Volt egyszer egy Vadnyugatot". A gyönyörű itáliai színésznő is kerek születésnapot ünnepelhetett áprilisban - de számomra C.C. kortalan legenda.