Felhőcirkusz, tánc, élőzene

Mix Online - Felhőcirkusz, tánc, élőzene - Nyomtatható változat

főoldal - Kultmix
Magócsi Anikó | 2019. 02. 06. 17:00:43
Felhőcirkusz, tánc, élőzene Juhász Kata koreográfus a gyerekekhez és természetesen szüleikhez kíván szólni a Weöres Sándor verseinek képi motívumai és ritmusai által ihletett előadásával. A Felhőcirkuszban a tánc mellett a cirkuszi elemek és az élőzene is kiemelt szerepet kapnak. A varázslatos felhők közötti utazás február 24-én az INspirál Cirkuszközpontban, majd március 10-én a Jurányi Ház Grabó stúdiójában lesz.
A nyári égbolt felhőit bámuló Katókához képzeletbeli barátok érkeznek. A felhők között vándorló cirkusz maroknyi társulatának akrobatái és zenészei Katókával kiegészülve vágnak új kalandokba. Weöres Sándor ismert gyerekversei, mint a Déli Felhők, a Vásár, a Ha a világ rigó lenne, a Csiribiri, A tündér, A birka-iskola vagy a Sehallselát Dömötör, nem hangzanak el az előadásban, hanem a darab képeit, dramaturgiáját ihlették.  Az unplugged változat különlegessége, az előadás a nézőkhöz egészen közel, természetes fénynél, hangosítás nélkül játszódik, egy egyszerű táncstúdióban, hatása ettől sokkal intimebb, emberközelibb.

„Meggyőződésem, hogy a Felhőcirkuszhoz hasonló produkciók segítenek a legfiatalabbak és szüleik figyelmét felkelteni az innovatív színpadi felfogás irányába. Nem gügyögnek, nem leereszkednek, hanem felemelnek és magukhoz húznak. Megbecsülendő a darab ambíciója és az alkotóit jellemző affinitás, ahogyan a legfiatalabbakhoz szólnak, bánnak velük. Hasonló produkcióból kevésről van tudomásom, pedig nagy szükség volna rájuk: érzékennyé és befogadóvá tehetik kis nézőiket, azt az eszköztárat használva rokonszenvesen, amelyből napjaink kortárs színházi világa (is) épül” – írta a darab alkotóinak Halász Tamás kritikus, miután lányával megtekintette az előadást. 

Az előadás élő zenéjét klarinéton Iszlai Renáta, ütősökön Mózes Zoltán, csellón Kertész Endre játssza. A Tűzmadarak artistája Zoletnik Sophie, a fiatal színész-artista Valkó Bence és a tehetséges, fiatal táncművész, Daragó Dorina tánccal, cirkusszal a zenészekkel együtt mesél nemcsak a gyerekeknek, hanem az egész családnak. Az előadás után szülői felügyelettel, saját felelősségre az eszközöket ki is lehet próbálni.

Speciális támogatói jegy vásárlásával a nézők a budai fekvőbeteg gyermekek ellátását, a Szent János Kórházban működő Budai Gyermekkórházat támogathatják. A tavalyi előadásokon összegyűlt összegből vásárolt öntapadós elektródákat napi szinten használják izom erősítésre és fájdalom csillapításra a halmozottan sérült gyermekek komplex rehabilitációjában.

Az előadás trailere: https://vimeo.com/174341592

Felhőcirkusz
2019. február 24. 11 óra, Inspirál Cirkuszközpont
https://www.facebook.com/events/520516425098789/
Jegyek: https://www.jegy.hu/program/felhocirkusz-unplugged-89961 

2019. március 10. 11 óra és április 7. 11 óra, Jurányi Ház Grabó 200 stúdió
https://www.facebook.com/events/703568413370632/ 
 

Alkotók, előadók:
Daragó Dorina - tánc,
Zoletnik Sophie - tánc, akrobatika,
Valkó Bence – tánc, akrobatika,
Kertész Endre - cselló
Tijana Stanković- hegedű
Mózes Zoltán – ütősök

Zenei vezető: Kertész Endre
Dramaturgia: Budaházi Attila