Csehország: 1770 szívátültetés

Mix Online - Csehország: 1770 szívátültetés - Nyomtatható változat

főoldal - Nagyvilág
mti | 2019. 01. 31. 17:00:50
Csehország: 1770 szívátültetés Csehországban 35 év alatt összesen 1770 szívátültetést végeztek - közölte szerdán a prágai Klinikai és Kísérleti Orvostudományi Intézet (IKEM).
Az első szívátültetésre 1984. január 31-én az IKEM-ben került sor. Ez volt egyben az első sikeres szívátültetés a korábbi Kelet-Európában. Az 1770 műtét közül több mint 1100-at az IKEM-ben, míg mintegy 600-at a brnói speciális transzplantációs orvosi intézetben végeztek el.
    Korábban az új szívre váró páciensek mintegy harmada elhunyt, mert nem sikerült időben biztosítani az új szívet. Az IKEM 2017-ben ezért bevezette az új szívre váró betegek szívének mechanikai, műszeres támogatását. Jan Pirk, az IKEM egyik vezető szívsebésze szerint a betegek mintegy 40 százaléka veszi igénybe ezt a módszert, s a megfelelő új szív hiányában elhunytak aránya a tavalyi év végén már öt százalékra csökkent. "A beteg szív gépi támogatásával a páciens néhány évig is képes várni az új szívre" - jegyezte meg Jan Pirk. 
    A tavalyi évben Prágában 39, Brnóban pedig 35 szívátültetést végeztek. Az idei év elején 83 páciens várt szívátültetésre. 
    Az egészségügyi tárca szerint a vonatkozó törvény módosításával növelni lehetne a szívdonorok számát. Eddig például nem volt lehetséges, hogy a Csehországban elhunyt külföldi állampolgárok hozzátartozói felajánlhassák az érintett szerveit további felhasználásra. A törvénymódosítás, amelyet a parlamenti alsóház már jóváhagyott, ezt már lehetővé teszi. "Becslések szerint évente mintegy 15 személyről lenne szó, akiknek mintegy 100 szervét lehet felhasználni más betegek megsegítésére" - mondta Adam Vojtech egészségügyi miniszter újságíróknak.