1923 viharos napjai

Mix Online - 1923 viharos napjai - Nyomtatható változat

főoldal - Nagyvilág
Mogyorósi Géza (Berlin) | 2019. 01. 01. 12:40:48
1923 viharos napjai Walter Ulbricht elvtársat már 30 esztendősen a (KPD) Központi Bizottságának tagjává választották - igaz, a német kordokumentumok szerény voks diadalról tudósítanak. 1923 viharos napjait jól példázza, hogy azon az őszön Hamburgban Ernst Thälmann forradalmi munkásai az utcára vonultak és a bajor fővárosban Adolf Hitler nacionalista baráti köre puccsot szervezett.
Az 1961-ben falat építtető, a háború után az NDK alapításának egyik főszereplője volt - a Rákosi Mátyáshoz hasonlóan - a Szovjetunióból hazatért kommunista, Walter Ulbricht (1893-1973). Rapid karriert futott be Kelet-Berlinben. A majdani főelvtárs egy lipcsei szabó gyermekeként az orosz-német vámháború idején, 125 esztendeje látta meg a napvilágot. Fiatalon az asztalos mesterséggel ismerkedett. Beszédének szász dialektusát élete végéig sem tudta szalonképessé csiszolni, s ehhez jött még fülsanyargató, sipító hangja, mely egy gégediftéria következménye volt. Felépülvén a torokgyíkból elkapta a munkásmozgalom "gépszíja" az aszkétikus, sportos, türelméről és bátorságáról elhíresült srácot:

Ulbricht 1912-ben csatlakozott a szocdemekhez. (Abban az évben született Kádár János, s az ulbrichti "nagy" utód, Erich Honecker is, aki ugyancsak egy fa-szakmában, tetőfedő ácsként indította proletár karrierjét...)  Walter az I. világháborút a szociáldemokrata, antimilitarista Reichstag képviselő Karl Liebknecht csoportjában vészelte át. A Spartakus Szövetség atyját és Rosa Luxemburgot a jobboldaliak 1919 januárjában meggyilkolták - Ulbricht anno "igazolt át" a Német Kommunista Párthoz (KPD). Elvtársai már 30 esztendősen a (KPD) Központi Bizottságának tagjává választották - igaz, a kordokumentumok szerény voks diadalról tudósítanak. 1923 viharos napjait jól példázza, hogy azon az őszön Hamburgban Ernst Thälmann forradalmi munkásai az utcára vonultak és a bajor fővárosban Adolf Hitler nacionalista baráti köre puccsot szervezett. Folyt. köv.