Budapest kapta a 2023-as atlétikai világbajnokságot

Mix Online - Budapest kapta a 2023-as atlétikai világbajnokságot - Nyomtatható változat

főoldal - Sport
mti | 2018. 12. 04. 17:34:14
Budapest kapta a 2023-as atlétikai világbajnokságot A magyar főváros rendezheti az olimpia és a futball-vb utáni legnagyobb sporteseményt, döntött Monte Carlóban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tanácsa. Nem igazán nagy meglepetés, Budapestet hónapok óta a vb favoritjaként emlegették, az ellenfelei is elkoptak, de ekkora sportrendezvény még nem volt Magyarországon. A vb-hez persze kell még egy stadion is.
A Magyar Atlétikai Szövetség tavaly szeptemberben jelezte először, hogy szabadtéri világbajnokságot rendezne, és ez ügyben meg is kezdte már a tárgyalásokat az IAAF-fel. A vb ötletét természetesen a kormány is támogatta, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök többször elmondta, Budapestet sportfővárosnak szeretné tudni, ehhez pedig ide kell hozni a világversenyeket. Az atlétikai világbajnoksággal pedig nagyot lehet szakítani, az olimpia és a futball-világbajnokság után egyértelműen a legnépszerűbb és legnagyobb sportesemény. 

Az atlétikai vb odaítélésénél először nincs szigorúan lefektetett pályázati procedúra és határidők, a világszövetséggel való egyeztetések során alakulnak ki az elvárások is. (A korábbi korrupciógyanús választások miatt alakult ki ez a rendszer.) Sokáig éppen ezért nem is lehetett hivatalos magyar pályázatról beszélni.

Az idő előrehaladtával így is egyre jobb esélyei lettek Budapestnek, mivel 2019-ben Katar (Ázsia), 2021-ben Eugene (Amerika) rendez vb-t, Európa vagy Afrika számíthatott sikerre. A dolgot megkönnyítette, hogy a szóba jöhető afrikai riválisok, Kenya és Egyiptom is úgy döntött, hogy 2023-ban még nem akar vb-t rendezni. Egyetlen komoly ellenfélként a korábban több pályázaton is elbukó Barcelona maradt, de július végén a katalánok is kiszálltak a versenyből. Az IAAF Buenos Aires-i kongresszusán nyilvánvalóvá vált számukra is, hogy Budapest lesz a befutó.

Maga az IAAF elnöke, Sebastian Coe is megerősítette, hogy a magyar fővárost szeretnék házigazdának. Ezután igazából formalitássá vált a döntés, Budapestnek csak teljesíteni kellett az IAAF feltételeit, és beszerezni a szükséges garanciákat. Ezt meg nem volt túl nehéz, hiszen a kormány az elbukott olimpiai pályázat után igazolni akarja sportkoncepcióját.  Coe-nak már az nagyon meggyőző volt, hogy Orbán olyan határozottan kiállt a rendezés mellett. A magyar miniszterelnök és az IAAF-elnök személyesen is egyeztetett tavaly októberben a vb-ről. 

A vb-hez egy dolog hiányzik nagyon: egy olyan stadion, amiben azt meg lehetne rendezni. Ahogy a 2020-es futball-Eb-nél, úgy most sem volt akadály, hogy nincs erre alkalmas létesítmény.

A 2024-es olimpia tervei között szerepelt egy atlétikai stadion is, amit a Csepel-sziget északi csúcsára álmodtak meg.  A kormány az olimpiai pályázat visszavonása után is kitartott az ötlet mellett, az atlétikai stadion bekerült a Kemény Ferenc Programba, ami elvileg garantálta a megvalósulását.