A siófoki légió

Mix Online - A siófoki légió - Nyomtatható változat

főoldal - Vélemény
Dalia László | 2018. 09. 14. 8:08:00
A siófoki légió A siófoki női kézilabda csapat majd minden tagja külföldi, természetesen az edző is. Egy gazdag országban mindez talán fel sem tűnne, de hát ez ott sem szokás. És megint azt olvastam amire ilyenkor a fociban is hivatkozni szoktak, hogy azt mondja, túl drágák a magyar játékosok. És mit gondolnak, ki védte ezzel a mundért? Hát, Mocsai Lajos, a kézilabda akadémiák és a Testnevelési Egyetem felkent rektora.
Magyarország lett a légiós paradicsom. Több cikkben is foglalkoztak a témával, még talán a Nemzeti Sport is megírta, amely meglehetősen elfogult tao és más támogatási ügyekben, hogy a magyar kézilabdában egyre többet árt a légiós had, hiszen válogatott játékosok nem jutnak játéklehetőséghez. S ezzel a problémával még Vranjes szövetségi kapitány is szembe találta magát, hiszen épp ő nem játszatta a fiúkat a Veszprémben a külföldi sztárok miatt. Tudathasadásos állapot, amelyre az  a megoldás született, hogy többen eligazoltak más klubba. Hasonló cipőben jár olykor a Győr női csapata, de a világ egyik, ha nem a legjobb klubcsapatánál ez bocsánatos bűn. Ellenben Siófokon, épp itt, ahol a nagy kézilabda akadémia működik, több, mint röhej. És hogy éppen Mocsai Lajos, a hazai kézilabdázás aranyba foglalt alakja védje meg ezt a gyakorlatot, egészen elképesztő. És azóta sem olvastam egyetlen elítélő kommentárt sem, bár azt mondják, Mocsait nem lehet támadni, őt már állam és az egyház is szentté avatta. No, akkor a szentek is hibáznak olykor.

Ez a légiós had nem vezet sehova, akár a labdarúgásban, akár a kézilabdában, de a vízilabdában sem, hiszen míg a bajnokság színvonalas, a magyar fiatalok nem férnek be a csapatba, nem fejlődnek és így a válogatottak se profitálnak semmit. Nem több ez, mint pénzszórás, a klubok csak az eredményt hajszolják, s ha van is akadémia, azt ugyancsak értelmetlen drága pénzen fenntartani, miután a 17-18 éves játékosokat nem tudják pályára küldeni, csak elkallódnak. S a klubelnök, edzők évek óta arra hivatkoznak, hogy túl drágák a játékosok. A piac viszont nem így működik, ha drágák lennének, akkor nem kellenének sehova és engednének az árból vagy kimennének külföldre. Ám ott meg nem kellenek, tisztelet a kivételnek.

Az egyik portál azt írta, hogy a siófoki csapat a magyar kézilabda állatorvosi lova. És tényleg.Vajon a Magyar Kézilabda Szövetség miért engedi, hogy egy NB I-es csapat csak légiósokból álljon össze? Hogy is írja a 24.hu? "Pénzen sztáredzőt, sztárjátékost vásárolni lehet, de tradíciót, klubkultúrát, hosszú távú eredményességet nem. Jelentősen nagyobb pénzmozgás és végcél mellett pont ez tapasztalható futballban a PSG esetében is."Nos, ennyi.