Szikla tetején koncertezett a Budapesti Fesztiválzenekar

Mix Online - Szikla tetején koncertezett a Budapesti Fesztiválzenekar - Nyomtatható változat

főoldal - Kultmix
Tossenberger Adél | 2018. 09. 04. 8:00:15
Szikla tetején koncertezett a Budapesti Fesztiválzenekar A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) is belevetette magát a fesztiválszezonba: Európa leghíresebb klasszikus zenei eseményein léptek fel augusztusban – köztük a BBC Promson. A hatezer fős Royal Albert Hall kétszer telt meg a magyar együttes kedvéért.
 14 nap, 9 koncert, 7 helyszín, több mint 20 ezer néző – a hangversenyek hírével tele voltak a nemzetközi lapok. A Financial Times, a Telegraph és a Times is beszámolt róluk, így már azt is tudja a világ, hogy a BFZ az egyetlen szimfonikus zenekar, amely rendszeresen énekel is koncertjein. Az együttes ingyenes Közösségi Hete után szeptemberben az Európai Hidak fesztiválon lép fel újra Budapesten.

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar az elképesztő panorámájú, exkluzív hangulatú Ravello Fesztiválon kezdte meg a turnéját, ahol két szabadtéri koncertet adtak az Amalfi-partokkal a háttérben. A színpadot egy szikla tetején építették fel, de sem a hangszerládák heroikus feljuttatása, sem a tériszony nem térítette el a zenészeket a magas színvonalú muzsikálástól. Az olasz kritika szerint a BFZ nem cáfolt rá hírére, miszerint ott van a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara között, Fischer Iván pedig a „legjobbat hozta ki együtteséből”, főleg Mahler 4. szimfóniájában. 

A zenekar két fő programmal turnézott: egy Enescu-Bartók-Mahler trióval, Anna Lucia Richter és Christina Landshamer szólójával, illetve egy Brahms-Liszt-Sarasate programmal, ahol három fantasztikus cigány muzsikus, Lendvai Csócsi József és Lendvay József hegedűművészek, és Lisztes Jenő cimbalomművész csatlakoztak hozzájuk. 

A turné csúcspontja a londoni BBC Proms fesztivál volt, ahol a magyar együttes mindkét programjával teltház előtt lépett fel, így 12 ezer ember hallhatta őket élőben. Azóta csak a fesztivál Facebook-oldalán több mint 170 ezer ember nézte meg, ahogy a ráadásban a zenekar egyszerre játszik és énekel, emellett a BBC egyik rádiócsatornája élőben közvetítette mindkét koncertet, egyik tévécsatornája pedig leadta a második estét teljes terjedelmében. „Bárcsak minden koncert ilyen lenne!” – olvashattuk az egyik kritikában. „A Fesztiválzenekart hallgatva minden más zenekar játéka rutinszerűnek hangzik.” […] „Élvezik, amit csinálnak, ezt az örömöt pedig olyan direkten kommunikálják, ahogy csak tudják. Nagylelkű bőkezűségük, tehetségük és energiájuk magával ragadó.”

„Kevés olyan koncert van, ami automatikusan a toplisták élére kerül. Az egyik a legmagasabb szintű muzsikálást ígéri, a másik valami meglepőt tartogat, a Fesztiválzenekar esetében azonban egyszerre valósul meg mindkettő” – írta a Financial Times. A The Times a maximális öt csillagot ítélte oda, kiemelve, hogy bármelyik zenekarra lehet mondani, hogy van saját hangja, a Fesztiválzenekar azonban „újra feltalálta Közép-Európa soknyelvű hangját”. A The Art Desk szerint a BFZ egyike a kevés egyedi hanggal rendelkező világklasszis együtteseknek, és „a Fesztiválzenekar és Fischer Iván pezsgő kreativitásának nincs határa”. A The Telegraph elragadó pillanatokról írt, melyekben tökéletesen kapcsolódott össze a cigányzene tüzes spontaneitása a romantikus zenekari játékkal. 

A London utáni állomás Santander volt, majd két újabb koncertet adtak San Sebastiánban, a koncertkörút pedig egy-egy hangversennyel zárult Stresában és Meranóban. A baszkföldi fellépések után sem maradt el a jó kritika, a beszámolók szerint a zenekar „kivételes színvonalon” játszott. 

A Fesztiválzenekar kamaraformációi szeptember 3-tól ingyenes koncertekkel járják Magyarország településeit egy héten át, majd szeptember 21. és 26. között a Müpával közös szervezésű Európai Hidak fesztiválon hallhatjuk őket öt alkalommal is.